Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİM NE ZAMAN YÜRÜYECEK?

BEBEĞİM NE ZAMAN YÜRÜYECEK?

Bebeğinizin ne zaman kucağınızı terk edeceğini mi düşünüp duruyorsunuz? Başkalarının çocukları onun kadarken yürüyor ve sizinki hala emekliyor mu? Ya da “Diğerleri emeklemeye başladı benim yavrum neden emeklemiyor?” diye mi endişeleniyorsunuz? Öncelikle rahatlayın ve böyle buyurun…


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hatice Karaböcüoğlu, bazı bebeklerin emeklemeden yürüyebileceklerini vurgulayarak ilk adımlara geçiş döneminin ne zaman başlayabileceği ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi verdi:

Bebeklerin doğduktan sonra yatar pozizyondan dikey pozisyona geçiş süreci yaklaşık 18 ay sürer. Bebeğin ilk aydan itibaren sert, ince bir şilte üstünde yerde zaman geçirmesini sağlamak bu sürecin gerçekleşmesi için gereklidir. İlk aylarda bebek yüzükoyun yatarken önce başını yatar konumda her iki yana çevirebilir, sonra kollarının desteğiyle yerden 5-10 santim kaldırarak durabilmeye başlar. 3. ayın sonunda oturur konuma getirildiğinde de boyun kasları geliştiği için başını dik tutabilir. Başını gövdenin diğer bölümlerinden bağımsız hareket ettirebilmeye başlaması sonucu 3-5. aylarda yine şiltesi üstünde önce yan, daha sonra da tam dönmeyi öğrenir.

İkinci aşama; omurganın göğüs ve bel bölgesinin dik konumda kontrolüdür. 4-5. aylarda ön, yanlar ve arkadan bel desteklendiğinde oturur pozisyonunu koruyabilen bebek, 6 aylık olduğunda 5-10 saniye destek olmadan dik oturabilir, daha sonra yana veya öne, arkaya yatar. İlerleyen aylarda omurga kasları güçlendikçe dik oturma süresi uzar. 9 aylık bebek uzun süreli dik oturabilir ve çevresindeki oyuncaklarını alıp yeniden doğrularak dengesini sağlayabilir. Oturduğu yerde denge sorunu çözülen bebek artık ileri doğru hareketlere başlar.

HER BEBEK EMEKLEMEYEBİLİR
Yerde yüzükoyun bırakıldığında ileri hareket için bebeklerin hepsinin kendi stili ve yöntemi vardır. Kimi hızlı dönme hareketi ile istediği yere ulaşır. Kimi komando pozisyonunda kendini kolları ile çekerek ilerler, bacak kullanımı azdır. Kimi de el ve ayaklarını kullanarak standart emekler. Ancak her bebek emeklemeyebilir. Bazıları oturmayı öğrendikten sonra bulduğu boyuna uygun yükseltilere tutunarak (yatak korkuluğu, koltuk, erişkin bacağı gibi) kendini yukarı çekip önce diz üstünde denge sağlayıp sonra da tamamen ayağa kalkmaya başlar. Ayakları üstünde dik durabilmeyi öğrendiğinde yan yan tutunarak ilerler. Sıralama dediğimiz bu dönemin bebeklerde süresi değişkendir. Cesaret toplayıp tutunmadan ilerleme aşamasına kadar kimi bebek günlerce beklerken kiminde ise bu aylarca sürebilir. Bir kısmı da sıralama sonrası emeklemeyi keşfedip yürümeyi geciktirebilir. Yürüme, ayağın yere tam basılması ve destek almadan ileri hareketin gerçekleştirilmesidir. İlk denemelerde genellikle eller yukarı ve yana açılarak dengeye yardımcı olur. Yürümeye alıştıkça kolların desteği azalır ve yaklaşık 3 ay içinde elinde bir şeyler taşıyarak yürümeye başlarlar.

YÜRÜTEÇLERE DİKKAT!
Yürüteçler, özellikle bebeğin desteğe alışması sonucu yürümeyi geciktirebileceği gibi, uygun boyda değilse parmak ucuna basma alışkanlığına neden olarak yürüme bozukluklarına yol açabilir. Bunun yanında tehlikeli düşmeler ve yaralanmalar da oluşabilir. Bebeğin gelişimi için evde tehlikeli olabilecek koşulları düzenlemek ve bebeği yere bırakmak ona yapılabilecek en iyi yardımdır. Ayrıca bebeklere yürüteç gibi yardımcı aletler almak, elinden tutarak yürütmeye çalışmak, süreci hızlandırmak yerine aksamalara da neden olabilir.

NE ZAMAN YÜRÜMEZSE SORUN VAR DEMEKTİR?
Baş kontrolü 5, ayda hala yetersizse, 9 aylık bebek desteksiz oturtmuyorsa, oturma pozisyonuna getirilirken bacaklarını gerip çaprazlıyorsa, sürekli parmak uçlarına basıyorsa, 18. ayda yürümüyorsa sorun olabileceği düşünülmelidir. Bebeklerin ilk yıl, ayda 1 kez doktor kontrolünün yapılması bu konudaki aksamalara gecikmeden tanı konması ve uygun tedavilerin başlanmasını sağlayacaktır. Bebeğin gelişim sürecinde bir sağlık sorunu yoksa ailenin kesinlikle etkili olduğu tek alan konuşmadır. Bunun dışında bebek hazır olduğunda, kas gelişimi izin verdiği zaman oturacak, sıralayacak ve yürüyecektir.


BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.