Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞUNUZU HASTALIKLARDAN KORUYUN!

ÇOCUĞUNUZU HASTALIKLARDAN KORUYUN!

Çocuklar ve bebekler bağışıklık sistemlerini hastalanarak güçlendirseler de sık sık hastalanmaları birçok riski de beraberinde getirir. O nedenle hastalıklardan korumak ya da hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlayacak önlemler almak yerinde olacaktır. İşte çocuğunuzu grip, soğuk algınlığı, ishal ve pek çok hastalıktan korumak için almanız gereken belli başlı önlemler.


BESLENMESİNE ÖZEN GÖSTERİN
Her ne kadar grip ve soğuk algınlığına C vitaminin iyi geldiği kanıtlanmamış olsa da yine yapılan çalışmalarda, C vitamininin üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada yararlı olabileceği, ancak enfeksiyon oluştuktan sonra fayda sağlamadığı ortaya konmuş. Bebekler günlük 15-20 mg, ergenler ise 75 mg C vitamini almalılar. Bu bebeklerde günde bir mandalinaya, ergenlerde ise orta boy bir portakala denk düşüyor. Ayrıca çocuğunuzun bağışıklığını destekleyecek türden yeterli ve dengeli beslenmesine özen göstermelisiniz.

KAT KAT GİYDİRİN
Özellikle kışın ve havanın sürekli değişkenlik gösterdiği bahar aylarında görülen soğuk algınlığı ve gribe karşı alınacak en basit önlemlerden biri de çocuğu kalın tek bir kat giydirmek yerine kat kat giydirmek. Çocuğunuzun vücut direncinin düşmemesi için sokağa çıkarırken kıyafetlerinin yeteri kadar kalın olmasına dikkat edin. Özellikle dışarıdayken soğuktan korumak için bebeğinizi kat kat giydirmek, kalın bir kat giydirmekten ısı izolasyonu açısından daha uygun. Ayrıca bebeklerin daha çok baş kısmında ısı kaybı olduğundan, başını örtmeyi ihmal etmeyin.

ATKISINI, BERESİNİ VE HIRKASINI SIK SIK DEĞİŞTİRİN
Hastalıkların en sık yayıldığı yollardan biri de kıyafetler. Özellikle de atkı, bere gibi ağıza ve buruna çok yakın olan kıyafetler başka insanlardan alınan partikülleri çocuğa bulaştırma konusunda risk taşıyabiliyor. Ayrıca çocuklar oyun oynarken kıyafetlerinin ne kadar kirlendiğine de pek aldırmadığından hırkası ya da kabanını mikroorganizmaların bol olduğu bir yerde kirletmeleri ya da düşürmeleri olağan olabiliyor. Bu nedenle bu kıyafetleri az kirleniyor diye arada sırada yıkamayın, 2-3 günde bir atkısını ve haftada bir hırka ve beresini mutlaka temizlemeye özen gösterin. Yere düşen veya hijyenik olmadığını düşündüğünüz bir yer ya da hasta bir kişi ile temas eden atkıyı çocuğunuzun yüzüne sarmayın.

EL HİJYENİNİ ÖNEMSEYİN
Çocuğunuzun ellerini doğal bir sabunla sık sık yıkayın. Ellerini yıkayacak yaşa gelmişse, bunu alışkanlık haline getirmesini sağlayın. El kurulama işleminde ortak havlu kullanmamaya da özen gösterin. Yemekten önce, tuvaleti kullandıktan sonra ya da diğer çocuklara, hayvanlara ve oyuncaklara dokunduktan sonra ellerini yıkasın. Çantanızın içinde ve arabanızda her zaman bir ıslak mendil ya da su bulundurun. Kağıt mendil içine öksürmesini ve hapşırmasını ona öğretin. Eğer o sırada yanında yoksa kolunun içine öksürebilir.

YAKIN TEMASTA MASKE TAKIN
Eğer evde bulunan bir aile bireyi ya da siz hastaysanız bebeğinize enfeksiyon bulaşmaması için emzirme sırasında mutlaka maske takın.

AŞI YAPTIRIN
Çocuğunuz sonbahar ve kış aylarında çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa, zamanında grip aşısı yaptırın. Dünyadaki çocuk sağlığı kuruluşları artık 6 ay ile 5 yaş arasında “tüm çocuklara” grip aşısı yapılması gerektiğini söylüyor. Grip aşısı için en ideal aylar ise Eylül, Ekim ve Kasım. Ayrıca birçok riskli hastalıktan korunması için çocuğunuzun tüm aşılarının tam ve zamanında yaptırdığınızdan emin olun.

EVDE HİJYEN
- Oyuncaklarını her hafta sıcak suyla temizleyin.
- Biberonu, bardağı ya da elinde oynadığı herhangi bir şeyi yere düştüğünde yıkamadan geri vermeyin. Başka bir kuralı yok, yere değdiyse kirlenmiş demektir.
- Kişisel eşyalarınızı onunla paylaşmayın; bardağınızı, havlunuzu, tarağınızı kendinize saklayın.
- Evde sigara içmeyin ve içirtmeyin! Birçok üst solunum yolu hastalığı, astım, kulak iltihabı ve pek çok hastalığın temel nedenlerinden birinin pasif içicilik olduğunu unutmayın.



 

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.