Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

Bebeğin su ihtiyacı sizden 2-3 kat fazla…
BEBEKLER YETERLİ SU TÜKETMİYOR!

BEBEKLER YETERLİ SU TÜKETMİYOR!

Su, çocukların sağlıklı gelişimleri için ihtiyaç duydukları protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral gibi yaşamsal önem taşıyan temel besin öğeleri arasında yer alıyor. Bu nedenle bebeklerde ve çocuklarda sıvı tüketimi yetişkinlerin en az 2-3 katı olmalı! Ama nasıl?.. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Benal Büyükgebiz’den, bebeklere su içme alışkanlığı kazandırmanın önemi konusunda bilgiler aldık.


Vücudun sıvı ihtiyacının giderilmesinde en önemli kaynak olan su; kalorisiz, kolesterolüz, kafeinsiz tek içecek… Ülkemizde çocuklar yeterli oranda sıvı tüketmiyor, çünkü anne babalar çocuklarının beslenmelerinde sarf ettikleri özeni maalesef sıvı tüketimi konusunda yeterince göstermiyorlar. Oysa, su içme alışkanlığının edinilmesi için, çocukluk yaş grubu en uygun zaman! Özellikle de ilk 3 yıl… Üstelik, bebekler ilk 2 yıl içinde daha fazla kusuyor ve daha sık ishal oluyorlar. Dolayısıyla, susuzluk tehlikesi ile daha sık karşılaşıyorlar. Bitmedi; vücutlarındaki su oranı da daha yüksek! Bu nedenlerle de su ihtiyaçları yetişkinlerden daha fazla! Öte yandan, susadıklarını fark etmeleri yetersiz düzeyde, dile getirmeleri de zor. Sonuçta, iş yine annelere düşüyor. Bebeğin kendine özgü susuzluk belirtilerinin bilinmesi, izlenmesi ve buna destek verilmesi çok önemli.

BEBEKLERİN SU İHTİYACI
- Bebeklerde su ihtiyacı, bebeğin yaşına, beslenme şekline, boy ve kilosuna, aktivite düzeyine göre değişiyor. Yine de her çocuğun mutlaka alması gereken bir “su” miktarı var.
- Sıvı ihtiyacının hangi sıvı ile karşılanacağı ise çocuğun yaş grubu ile ilişkili. Örneğin, ilk 6 ay sadece anne sütü yeterli! Suya ihtiyaç yok! 6. aydan sonra ek gıdalara geçildiğinde su da devreye giriyor.

- Bebeklerin kilo başına su ihtiyacı yetişkinlere göre 3 kat daha fazla.
- Bebek, 2-3 saatte bir, yani günde 6-8 defa bezini ıslatıyorsa, yeterli derecede su tüketiyor demektir.


 



BEBEKLERDE BESLENME ÖGESİ OLARAK SU

Hayatın ilk 6 ayında su veya sıvı ihtiyacı tamamen anne sütü ile karşılanmalı. Anne sütünün yüzde 90’ı su. 6. aydan sonra ek besinlere başlanınca, böbrek solüt yükünü azaltmak ve mide içeriğinin yoğunluğunu azaltmak amacıyla, bebeğin anne sütünün yanında suya da ihtiyacı ortaya çıkıyor.

Tüm sıvı besinler ve içecekler su kaynağı. Ancak, 18-24 aya kadar, bebeğin katı ve sıvı besin alımı sınırlı olduğundan, ağızdan aldığı besinlerle sıvı ihtiyacını karşılayamıyor. Vücuttaki sıvı dengesinin sağlıklı sürdürülebilmesi için, mutlaka dışarıdan yoğun olarak su alması gerekiyor.

VÜCUDUN SU DENGESİ
Sıvı alımının sürdürülmesi bilinçli olmayı, vücudun sesini dinlemeyi gerektirir. Bebekler ve çocuklar ise, bu konuda ebeveynlerinin ilgi ve desteğine ihtiyaç duyarlar. Vücutta su dengesi olağanüstü bir mekanizma ile sürdürülür. Susuzluk hissi bu muhteşem mekanizmanın çalışması gerektiğinin işaretini verir ve dengenin devamlılığı için gerekli olan sıvı alımına doğru canlıyı harekete geçirir. Susuz bebeğe su verince içer, ama susadığını ifade etmesi yetersizdir. Susuzluğu algılaması da yetersizdir.

 

ANNE BABALAR NE YAPABİLİR?

- Çocuklarda, en önemli sıvı kaynağı olan su tüketimini desteklemek için, örnek olmak çok önemli. Çocuklarımızda su içme bilincini geliştirelim. Suyu sevdirelim.
- Onlara sık sık su içirelim.
- Suyu kolayca, tek başlarına içebilecekleri şekilde ulaşılabilir kılalım.

- Susuzluk erken belirtilerini bilelim ve izleyelim.


Dr. Arzu Özgeneci Öngün (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı):
“SUSUZLUK BEBEĞİ HUZURSUZ VE BİTKİN YAPIYOR!”
“Yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının yüzde 60’ını su oluşturuyor. Bu oran prematüre bebeklerde yüzde 83 ve zamanında doğan bebeklerde yüzde 79 gibi yüksek bir rakamda seyrederken, doğum sonrasında ilk 3 ayda yüzde 70’e, 1 yaşında da yüzde 60’a iniyor. Su insan yaşamı için büyük bir önem taşıyor. Çünkü su besinleri ve oksijeni organlara taşmak, vücut ısısını dengelemek, metabolizmayı düzenlemek, vücuttaki toksik maddelerin atılmasını sağlamak ve enfeksiyonlarla savaşmak gibi birçok önemli görev üstleniyor.

Yetersiz su alımı çocuklarda ishal ve enfeksiyon hastalıkları gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Üstelik, vücut ağırlığının yüzde 5’i kadar su kaybı çocuklarda herhangi bir belirti de vermiyor. Vücut ağırlığının yüzde 10’u kadar su kaybı durumunda ise; huzursuzluk, dudak ve gözlerde kuruluk gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Vücuttaki su kaybı yüzde 15’e ulaştığında halsizlik, baş dönmesi, bulantı, kusma ve gözyaşı azalması şeklinde belirtiler görülüyor. Yetersiz su alımının bir başka göstergesi de idrarın yoğunluğu. Koyu renkte idrar yeterince su alınmadığının önemli bir göstergesi. Normal su içen bir çocukta idrar kokusuz açık sarı renkte oluyor.  Yetersiz su tüketimi uzun vadede görme sorunları, bilinç kaybı, hatta böbrek yetmezliği, şok ve koma gibi çok ağır tablolara da neden olabiliyor.

NE ZAMAN SU VERMELİ?
Bebeğiniz 6-12 aylıkken, katı gıdalara başlandıktan sonra,  her 3 saatte bir yemekten sonra su vermeniz gerekiyor. Çocuğunuz 1-5 yaş arasında ise her 2-3 saatte bir yemek sonlarında 100 ml su vermeyi ihmal etmeyin. Yemekten önce verilen su karnın şişmesine ve yetersiz beslenmeye neden oluyor. Dolayısıyla çocuğunuza suyu yemek sonrasında vermenizde fayda var. Ancak eğer çoğunuz aşırı kilolu ise tok tutsun diye yemek öncesinde de su verebilirsiniz.”


BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.