Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE BABAYI ÇILDIRTAN BELİRSİZLİK: KOLİK

ANNE BABAYI ÇILDIRTAN BELİRSİZLİK: KOLİK

Tüm gün huzur içinde emen, uyuyan, ellerini sallayan yavrunuz akşamları kaskatı kesilip ağlıyor, ayaklarını karnına çekiyor, uyumak nedir bilmiyor mu? Nerede hata yapmış olacağınızı sorgulayıp durmayın, çünkü “kolik bebek” diye bir kavram var.


Bebeğin 1. ya da 2. haftasında başlayan, 6. haftada tavan yapıp 3 ya da 4 aylık olana kadar süren ve aniden biten kolik, sadece anne babaları değil doktorların da kafalarını karıştıran bir sorun.

BENİM BEBEĞİM DE KOLİK Mİ?
Doktorlar ve uzmanlar yıllarını koliği araştırmakla geçirdi. Başlarda gelişmemiş sindirim sistemi, gelişmekte olan merkezi sinir sistemi, alerjiler, aşırı hassasiyet ve anne baba ile bebek arasındaki kişilik uyuşmazlıkları gibi birçok sebep aradılar koliğin altında, bunlar bilim camiasında üretilen öncelikli teorilerdi. Bebeğin kolik olup olmadığını ortaya çıkaran bir test de mevcut değil. Ayrıca uzmanlar da koliğin sebepleri, tedavisi ve teşhisi konularında hemfikir olamıyorlar. Birçok doktor hala 1954 yılında Pediatrist Morris A. Vvessel’in geliştirdiği “3 kural” tanımlamasını kullanıyor; günde toplam 3 saatten, haftada 3 günden ve 3 haftadan fazla ağlayan sağlıklı bebekler koliktir. Fakat, bu belirtilerin rastlantısal olduğuna ve artık geçersiz kaldığına inananların sayısı günümüzde giderek artıyor.

SİNİRLERİNİZE HAKİM OLUN!
Kolik bebeğin ağlamalarına ve sancılarına cevap veremeyen anne babanın sinirlerine hakim olması da hayati önem taşıyor. Öncelikle bebeğinizin kolik olmasının ne onun ne de sizin seçiminiz olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Her yıl Amerika’da 1200-1600 bebek genellikle yatıştırılmayan ağlama krizleri ve beraberinde kolik ile başlayan, “Sarsılan Bebek Sendromu” diye bilinen istismar durumu ile acile kaldırılıyor. Eğer bebeğinizin bu durumuna daha fazla dayanamadığınızı düşünüyorsanız, bebeğinize zarar vermemek için yardım isteyin.

“Benim Bebeğim Neden Ağlıyor? (Why Is My Baby Crying?)” kitabınjn yazarı Barry Lester’a göre; “Bir bebek ağlıyorsa bu onun gelişimini ve anne babası ile olan ilişkisini etkiler, bu bir ağlama düzensizliğidir, uyku düzensizliği ya da beslenme düzensizliği gibi. Bu durum gerçekleştiğinde, bebek koliktir.” Dr. Lester’ın sıraladığı belirtilerde aniden başlayan ve giderek artan, yatıştırılmayan “sancı ağlaması” da var.

“ONU NE MUTLU EDER?”
Bebeği kolik olan anne babanın belki de en çok dile getiriği cümlelerden biri bebeklerini neyin mutlu edeceği ya da neyi olduğudur. Çünkü nedeni anlaşılamayan bu ağlamalar ne altını kirletmesiyle, ne acıkmasıyla, ne de uyanmasıyla ilgilidir. Bebeğini gece yarısı arabasıyla gezdiren, elektrik süpürgesini açıp rahatlatmaya çalışan ya da piyasada sadece bu tür şikayetleri giderdiği söylenen müzik cd’lerini dinleten pekçok anne baba var. Bu çözüm söylentileri ile başarıya ulaşmış aileler vardır elbette, ama birçok bebek yine de ağlamaya devam eder. Araştırmacılar bu gizemli kolik problemini çözmek için çalışmalarını sürdürüyorlar, fakat henüz bir çözüm bulunmuş değil.

NEDEN AĞLIYOR?
Kolik adı, Yunanca’da kolon için kullanılan kolikos sözcüğünden geliyor. Bazı uzmanlar koliğin Yunanca’dan geldiği kökü gibi bağırsak hareketlerinin düzensizliği ile ilgili olduğunu savunurken, azımsanmayacak kadarı da bu tür ağlamaların araba gezintisi ya da süpürge sesi ile kesilebilmesini gözönüne alarak, koliğin bebeğin anne karnındaki sesli dünyasından bizim sessiz dünyamıza adaptasyon sorunu olduğunu savunuyorlar. 

KOLİK HANGİ BEBEKLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR?
Kolik olmaya hangi bebeklerin daha yatkın olduğunu araştıran çalışmalar başarısızlıkla sonuçlandı. Cinsiyet, ırk, renk, doğum kilosu veya doğum şekli gibi sebepler gözetmeksizin her bebeğin kolik olma olasılığı aynı. Araştırmacılar yine de anne babadaki bunalım ile kolik arasında bir ilişki olma ihtimalini inceliyorlar.

BABANIN BUNALIMI DA KOLİĞE NEDEN OLABİLİR
Pediatrics’te yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, doğumdan önce depresyona giren babaların bebeklerinde aşırı ağlama problemine rastlanmasının az da olsa arttığı görülüyor. Oklahoma Üniversitesi Pediatr Bölüm Başkanı Robert Block, “Bebekler anne-babaların sıkıntısını hissedebilir ve bu sebeple kendileri de gerginlik yaşayabilirler ve bu böyle bir kısırdöngüye dönüşebilir” diyor.

Çocuğunuza karşı duyarlı davranarak onun ağlama krizlerini azaltabilirsiniz, ama bunalımda olduğunuzda ona karşı duyarlı davranmak zorlaşacaktır. Araştırmalar hangisinin daha önce ortaya çıktığı üzerine devam ediyor; depresyondaki anne baba ya da kolik bebek.

BEBEĞİNİZ KABIZLIK ÇEKİYORSA...
Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi, uzmanlar koliğin gaz sorunu ya da adaptasyonla ilgili olup olmadığı konuusunda çatışıyorlar. Ancak yapılan araştırmalara göre ve uygulanan müdahalelere göre, bebek kabızlık sorunu yaşıyorsa zaten kolik de onunla birlikte oluşuyor. Bu nedenle kabızlık çektiğini düşünüyorsanız (bebeğiniz kakasını yaparken zorlanıyorsa) bir doktordan yardım almalısınız.

KOLİK BEBEĞİ OLAN ANNE BABAYA ÖNERİLER
- Bebeğinizin ağlamaları bir türlü geçmiyorsa onu sarıp sallamayı deneyin. Ve kulağına sakince “Şişşş” diyerek fısıldayın. Bu ses anne karnında ona tanıdık gelen sese benzediği için onu rahatlatacaktır.
- Süpürge, fön makinesi ve elektrikli ev aletleri de bazen sakinleştirmekte etkili olabiliyor. Bunların sesleri de yine anne karnında duyduğu seslere benzediği için onu rahatlatabilir.
- Papatya çayının bebeğin ağlamasını etkili şekilde azalttığı söyleyen deneyimler var.
- Probiyotikler için doktorunuza danışın. Lactobacillus reuteri gibi özel probiyotik çeşitlerini deneyebilirsiniz. 83 bebekle yapılan İtalyan bir çalışmada, 28 gün boyunca probiyotik içeren doğal bir ilaç verildiğinde bebeklerin ağlaması yüzde 75 oranında azalma görülürken, anti-gaz özelliği olan bir ilaç verilenlerde yüzde 25 oranında azalma görülmüş. Bebeğiniz kolik sorunu için beslenmesinde probiyotik içeren ya da formülünde Enflora bulunan ürünleri tercih edebilirsiniz.
- Beslenmenizi değiştirmeyi deneyin. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, süt ve süt ürünleri içeren besinleri ve lahana, karnabahar gibi gaz yapan sebzeleri tüketmemeyi deneyin, bakalım kolik bebeğinizde herhangi bir değişim gözleyecek misiniz? Ayrıca aldığınız kafein miktarını azaltın ve baharatlı yiyeceklerden en azından birkaç hafta kadar uzak durmaya çalışın. Eğer bu bebeğinizin ağlama krizlerinde etkili olmuyorsa, o zaman isteğiniz her şeyi rahatça yiyebilirsiniz.
- Kullandığınız ilaçlarla ilgili doktorunuzla görüşün. Emzirirken bazılarını bırakmak durumunda kalabilirsiniz. Antipsikotik gibi bazı ilaç çeşitleri bebeklerde görülen hiperaktivite ile doğrudan ilişkilidir. Diğerleri de sütünüzün azalmasına sebep olabilir. Cincinnati Üniversitesi’nin yakın zamanda yaptığı bir araştırmada antidepresanların süt üretimini azalttığı görülmüş.
- Uzmanlar yakınlarınızdan veya bebek bakıcılarından yardım alarak evden biraz uzaklaşmanızı öneriyor. Onlar bu durumu idare edebilirler; sonrasında nasılsa onlar da evlerine dönecekler.
- Bir oyun grubuna katılabilirsiniz. Diğer anne babalarla konuşunca anlayacaksınız ki, hiç kimse tamamen sakin bir bebeğe sahip değil.
- Birkaç dakika yürüyüşe çıkın. Eğer bebeğinizi bir türlü sakinleştiremiyorsanız ve siz de sakinliğinizi koruyamıyorsanız, onu bebek yatağı gibi güvenli bir yere koyun ve sakinleşmek için biraz uzaklaşın.


BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.