Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞUM OYUN GRUBUNA HAZIR MI?

ÇOCUĞUM OYUN GRUBUNA HAZIR MI?

Çocuğumu oyun gruplarına ne zaman götürmeliyim? Çocuğum buna hazır mı? Oyun grubu yavruma ne kazandırır? Oyun grubu seçiminde neleri göz önünde bulundurmalıyım? Ve daha pek çok sorunun cevabı burada!.. Oyunla büyüyen, mutlu çocuklar için...


Çocuğun yuvaya ya da oyun grubuna başlamasına bir türlü karar verilemez. Anneler özellikle çocuğun hastalanması, düzeninin bozulması, yaşıtlarının istemeyerek de olsa çocuğuna zarar vermesi gibi korkularla bu konuyu enine boyuna düşünürler. Ancak eğer konularının uzmanı eğitmenlerin bulunduğu, temiz ve uygun bir merkez bulduysanız tek sorun: Çocuğunuzun buna hazır olup olmadığıdır, tabii sizin de...

OYUN GRUPLARI NEDEN TERCİH EDİLİYOR?
Bebeğin büyümesi ve ihtiyaçlarının farklılaşmasıyla birlikte, birbirine yakın anneler biraraya gelerek oyun gruplarını evlerde organize etmeye çalışıyorlar. Ancak bu buluşmalar zorlaştıkça farklı mekan arayışları başlıyor. Hem eğitmen gözetiminde olması, hem de farklı eğitim teknikleri ile birleşen yöntemleri nedeni ile anneler yuvalardaki ve oyun evlerindeki oyun gruplarını tercih ediyorlar. Ayrıca çocuğun gelişim evrelerinin uzmanlar tarafından gözlenmesi de bu grupların diğer bir avantajı oluyor.

Oyun ve oyuncak çocukların yaşamı öğrenmesinde en önemli araçlardır. Oyun grubu çocuğunuzun sağlıklı ve güvenli koşullarda, keşif yapmasına, deneyerek öğrenmesine yeni beceriler geliştirmesine olanak sağlar. Oyun grupları sosyalleşme ve öğrenme sürecini beraber işler. Amaç, sosyalleşme sürecinde çocuğunuzu oyalamak değil ona yeni beceriler ve bilgiler kazandırmaktır.

BEBEĞİM OYUN GURUPLARINA NE ZAMAN KATILABİLİR?
Bebeğiniz hareketlenmeye başladığı, etrafındaki değişiklikleri algılamaya ve bu değişikliklere tepki vermeye başladığında aslında artık bir oyun grubuna katılabilir. Oyun grubuna katılmak için hiçbir çocuk çok küçük değildir. 0-3 yaş arası tüm çocuklar (bebekler dahil) bu aktiviteye katılabilirler. Çocuk doktorları, herhangi bir okul öcesi programı için 3 hatta 4 yaşı önerirler. Oysa bilim adamları, sosyalleşme sürecinin doğumla başladığını ve bir çocuğun beyninin 3 yaşına kadar bir yetişkin beyninden 2,5 kat fazla çalıştığını kanıtladılar.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR NELER?
Gruptaki yaş farkının 10-12 ayın üstüne çıkmaması, maksimum 8 çocuğun ve annenin eğitmenle beraber oyun grubunu yapması, mekanın küçükler için güvenli bir hale getirilmesi ve aktivitelerin yaş gruplarına özel hazırlanması seçiminizi yaparken gözönünde bulundurmanız gereken önemli hususlardır. Sizin bir anne ve bir oyun gurubu üyesi olarak dikkat etmeniz gereken; ortamın, etkinliklerin, oyuncakların çocuğunuz için güvenli ve yeterli olmasıdır. Oyun grubu, çocuğun annesi veya ona bakan kişi ile katılacağı bir oyun-eğitim programıdır. Oyun grubu ortamı, çocuğunuz için olduğu kadar sizin için de tatmin edici olmalıdır. Annenin oyun sınıfında ve görüş mesafesinde olması çok önemlidir. Oyun grubunun süresi ise çocuğunuz büyüdükçe artar.     
     

OYUN GRUPLARI ÇOCUĞUMA NE KAZANDIRIR?
Çocuklar bir grubun üyesi olma duygusuyla doğdukları anda tanışırlar. Önce bir ailenin sonra da toplumun birer üyesi olurlar. Özellikle tek çocuk oldukları düşünülürse oyuncaklarını paylaşmak zorunda olmayan çocuklarımız, ilk defa oyun gruplarında gerçekten bir grubun üyesi olmak zorunda kalırlar. Bazı çocuklar grup üyesi olmak konusunda hiç sıkıntı çekmezken bazıları bu konuda tepkili olabilir. Oyuncak ve malzeme dolu bir ortamda istediği oyuncakla bir başka çocuk oynuyorsa beklemesi gerekmektedir çünkü. Oyuncaklar bütün çocuklara aittir, öğretmenler bütün çocukların öğretmenidir. Birebir yetişkinlerle oynamaya alışmış, abla ya da ağabey hoşgörüsüyle oyunlara alışmış çocuklar; akranlarıyla birarada bulunduklarında problemlerini kendileri çözmek ve bu çözümlerde uygun yöntemler kullanmayı öğrenmek zorunda kalırlar. Bu da sosyalleşme sürecinin başlangıcıdır. Oyuncakların oynandıktan sonra toplanması gerekliliği gerçekten aldıkları ilk sorumluluktur belki de.

ANNELER GRUPLARA KATILMALI MI?
Oyun grupları, çocuk bakım hizmeti değildir ve olmamalıdır. Özellikle 0-3 yaş için önerildiği düşünülürse, bu grup çocukların ilgi sürelerinin çok kısadır ve anne ile olan o koyu bağ henüz kopmamıştır. Çocuk annenin olmadığı ortamda kendini güvende ve rahat hissetmeyebilir. Sizi fiziksel olarak göremeyen çocuğunuz huzursuz olacak, sakinleşmesi ve ilgisinin yönlendirilmesi zorlaşacak ve o günkü grup etkinliklerinden pek azını gerçekleştirecektir. Çok küçük çocuklarda ailelerin gruba katılmadan, her şeyi öğretmenlerden beklemesi, oyun grubunu amacından saptırmakta ve bakım hizmetiyle karıştırılmasına neden olmaktadır.

“AMA HİÇ ARKADAŞLARIYLA OYNAMIYOR?”
Anneler, “Ama hiç arkadaşlarıyla oynamıyor” diye panikleyebilirler. Oysa, her çocuğun oyun grubuna ve bu sosyal alışkanlığa adaptayon süreci farklıdır. Çocuklar aynı ortamda ve aynı oyuncaklarla (paylaşarak, sıra bekleyerek) oynayarak kendileri için çok büyük bir adım atarlar. Miniklerin birlikte oynamaları ve grup oyunları öğretmen yönlendirmesi ile çoğunlukla da müzik ve hareketli oyunlarla başlar. Bu dönemde çocukların dikkat sürelerini uzatmak için müzik ve şarkılar en iyi araçlardır. Haftanın konusunda hazırlanan şarkılar aynı zamanda dağarcıklarına yeni sözcükler de katar. Kendi öykülerini anlatmaya başladığında ve arkadaşlarını da dinlediğinde, artık o da grubun bağımsız üyelerinden biri olur.

YA YEMEĞİNİ YEMEZSE?
Oyun gruplarında hep birlikte kahvaltı yapmayı da tecrübe eden yavrunuz, kendi tabağı ve bardağıyla sandalyesinden kalkmadan kahvaltısını bitirecek ya da arkadaşlarının bitirmesini bekleyecektir. Ayrıca bu gruplarda çocuk beslenmesinden çok iyi anlayan eğitmenlerin varolduğunu da unutmayın.

Oyun guruplarının amacı 0-3 yaş çocuklarının stresten uzak ve kendilerini güvende hissettikleri bir ortamda dil becerilerini arttırmak, sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak ve motor gelişimlerine destek vermektir.

Unutmayın, her çocuk oyun grubu için hazırdır. Esas mesele ebeveyn olarak sizin hazır ve kararlı olmanızdır.

Uzman Psikolog-Pedagog Yıldız Çakar:
“BEBEK, ANNESİYLE  BİRLİKTE OYUN GRUBUNA BAŞLAYABİLİR”


“Bebeğin çok uyuduğu ve fiziksel ihtiyaçlarının çok yoğun olduğu ilk iki aydan sonra annesi yanında olursa, sosyal bir ortamda olması çok uyarıcı olur. Bebekler başka bebekler ve yüzleri görmekten çok hoşlanırlar. Hatırlatılması gereken ise uyarana çok olumlu tepki verdikleri halde bebeklerin rahatsız edilmemeye ve sakin kalmaya da çok ihtiyaç duyduklarıdır.

3 yaşından itibaren anneleri ile bağlanma süreçlerini güvenli tamamlamış çocuklar yuva ortamında artık anneleri veya bakıcıları olmadan kalabilirler. Hatta bazı çocuklar bunu 2 yaş 6 aylıkken başarabilirler.

Bir oyun grubunda olmazsa olmaz koşulları yineleyecek olursak:
- Güvenli ve hijyenik ortam ve oyuncaklar (Bloklar, az parçalı yap-bozlar, kitaplar, su ve kum, iri ve zehirsiz boyalar, itmeli-çekmeli oyuncaklar ve arabalar).
- Sonuç odaklı olmayan, süreç odaklı faaliyetleri tercih etmek.
- Uzman denetimi.
- 8’den fazla  çocuk ve anne sayısında sınırlama.
- Müzik, şarkı, tekerleme, ritmik hareketlerin kullanımı.
- Sosyal beceriler edinmeleri için büyüklerin model olması.
- Birlikte oynamaktan (sosyal oyun) ziyade bu dönemde yanyana oynayabilirler (paralel oyun).
- Kurallı oyunlara daha gelişimsel olarak hazır değillerdir.
- Oyun grubunu denetleyecek olan uzmanın çocuk gelişimi ve çocukla iletişim konusunda anneleri bilgilendirmesi.

Gelişimsel olarak ise:
Oyun grubu evresinde çocukların duyusal-motor evreden sosyal evreye geçtikleri; aynı zamanda  ben duygusunun geliştiği unutulmamalıdır. Hareketleri çok amaçlıdır ve özgürlüklerini duyumsamak isterler.”



BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.