Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUKLARDA BASIŞ BOZUKLUKLARI

ÇOCUKLARDA BASIŞ BOZUKLUKLARI

Çocuklarda görülen basış bozuklukları zaman zaman çocuğun naz yapması, kucak istemesi, yürümekten hoşlanmaması olarak yorumlanır. Çocuk düştüğü zaman “Çocuktur, düşe kalka büyür” der, geçeriz.


Oysa çocuğumuzun dile getiremediği ve bizim tarafımızdan yanlış yorumlanabilen bu şikayetler basış problemi göstergeleri olabilir. Çocuğunuzda zamanla kalıcı olabilecek bu tür rahatsızlıkların varlığından şüphelendiğinizde, mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

TABAN DÜŞÜKLÜĞÜ
En sık rastlanılan basış bozukluklarından biridir. Ayağımızda tarak bölgesi ile topuk arasındaki çukurluk olması gerekenden daha düşükse, taban düşüklüğü ya da düztabanlık olarak tanımlanan basış bozukluğu ortaya çıkar. Ayak tabanında yük taşıma noktalarını değiştiren bu şekil bozukluğu çabuk yorulmalara, kısa bir yürüyüşün hemen arkasından kucakta taşınmak istemeye yol açacak kadar yorgunluğa sebep olabilir.

Çocuklarda 2 yaşına kadar bahsi geçen bölge koruyucu yağ tabakasıyla doludur. Bu zamandan önce alınan ayak izi, bizi yanıltabilir. 2-2,5 yaşından sonra bu yağ tabakası ortadan kalkar. Bundan sonra ayak izi alındığında eğer topuk ile tarak kemikleri arasında olması gereken yarım daire benzeri boşluk hala ortaya çıkmadıysa, bir uzmana danışarak taban düşüklüğü açısından araştırma yapılması tavsiye edilir. Bu basış şeklini düzeltmek için doktorunuzun uygun gördüğü ortopedik tabanlık, ortopedik sandalet ya da ortopedik bot kullanılabilir.

TABAN YÜKSEKLİĞİ
Yukarıda bahsedilenin tam tersi eğer tarak kemikleri ile topuk arasında olması gereken çukur normalden daha fazla ise bu basış çukur taban olarak tanımlanır. Ayak izi alınarak derecesi gözlemlenebilir. Bu basış şekli sık düşmelere sebep olabilir.

PARMAK UCU YÜRÜMESİ
Bazı çocuklar ayakkabılı ya da ayakkabısız parmak ucunda yürüme eğilimindedirler. Bu durum anne babalar tarafından “Çocuk oyun yapıyor” diye değerlendirilebilir. Eğer çocuğunuz böyle yürüyorsa, yürümesinin ne kadarını bu şekilde geçirdiğine dikkat edilmesinde fayda vardır. Eğer çoğunlukla parmak ucunda yürüyorsa, bu oyun olarak değerlendirilmemeli bir hekim görüşü alınmalıdır. Achilles tendonu kısalığı, güvercin ayak ve benzeri başka bir problem yüzünden parmak ucunda yürüyor olabilir. Bu tip basışlar ayakkabılarda yapılacak uygun düzeltmelerle ve doğru tabanlık kullanımıyla küçük yaşta önlenebilir.

İÇE BASMA
Normalde adım attığımızda iki ayak birbirine paralel basmalıdır. Eğer parmak uçları içe doğru dönüyorsa bu basış şekli içe basma olarak adlandırılır. Bu tip içe basmanın değişik sebepleri vardır. Taban düşüklüğünden olan içe basma ve kalça problemlerinden olan içe basmanın birbirine karıştırılmaması için, içe bastığından şüphelendiğiniz çocuğu doktora göstermeyi ihmal etmemelisiniz. İçe basması olan çocuklar özellikle koşarken kolaylıkla takılıp düşerler. Doğru ortopedik ayakkabı ve tabanlık kullanımıyla düşmelerde gözle görülür oranda azalmalar tespit edilmiştir. İçe basma ve düztaban problemlerine karşı ortopedik çocuk ayakkabılarıyla bu sorunlara çözüm sağlanabilmektedir. Ortopedik ayakkabılar, özel tasarımlarıyla güvenli duruş sağlayarak, ayakları rahatlatır ve ayağı stabilize ederek basış bozukluklarını düzeltir.


 

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.