Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

OYUNCAK KOLAY TEMİZLENEBİLMELİ!

OYUNCAK KOLAY TEMİZLENEBİLMELİ!

Çocukların sağlığını korumak üzere, yaşadığı çevrenin temiz tutulması ve bazı önlemler alınması gerekir. Çocuklarda görülen çoğu hastalığa neden olan mikroplar onların yaşadığı alanlarda, oynadığı oyuncaklarda yerleşir. Küçük çocuklar, oyuncaklarını sürekli ağızlarına götürdüklerinden oyuncaklarını paylaşmamalıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgeneci, oyuncak alırken de kolay temizlenebilir olanların seçilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.


Elleri 10 saniye süreyle ılık suyla yıkama, korunma açısından etkilidir. Eller yıkandıktan sonra kağıt havluyla kurulanmalıdır. Anti-mikrobik solüsyonlar ve alkollü jeller mikrobisidal etki açısından sabunlardan daha iyidir ve dermatit riski daha azdır. Bunlarda alkol oranı en az yüzde 60 olmalıdır.

ENFEKSİYONLARIN BULAŞMA YOLLARI:
1. Temas:
          - Direkt temas.
          - İndirekt temas.
2. Damlacık yoluyla.
3. Hava (5mm’den küçük partikül; tüberkuloz, suçiçeği, kızamık) ile olmaktadır.

Özellikle eller enfeksiyonların bulaşmasında çok etkilidir. Oyuncaklar ile bulaşan hastalıklardan korunmada el temizliği çok önemlidir. Oyun grupları, çocukların zevkle zaman geçirdiği, eğlendiği topluluklar olmakla birlikte, oynanan oyunlarda oyuncak paylaşımı olur. Solunum yoluyla bulaşan hastalıklar; kabakulak, krup sendromları (larenjit), boğmaca, kızamık, meningokok enfeksiyonları ve virüsler (üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olanlar) oyuncaklarla bulaşır.

Zatürrelerin yarısına, menenjit ve orta kulak enfeksiyonlarının üçte birine pnömokoklar yol açar. Oyun çağında özellikle 2-5 yaş dönemindeki yuva çocukları riskli grubu oluşturur.  Öksürük, hapşırık ile havadan ya da direk temasa geçen yıkanmamış eller ve öpüşme ile kolayca enfeksiyon bulaşır. Özellikle çocukların çok olduğu kreşler, yuvalar pnömokok enfeksiyonları için risklidir.

İshaller, özellikle Rota virüs gastroenteriti çok bulaşıcıdır ve genellikle oyuncaklarla bulaşır. Elinde açık yara ya da enfekte yanık bulunan çocuğun oyuncağını başka bir çocukla paylaşması çok ciddi “stafilokoksik haşlanmış deri sendromu”na neden olabileceği için sakıncalıdır.

Bitlenme en sık tarak, fırça ve şapka gibi oyuncakların paylaşımı ile olur. Bağırsak parazitleri, kıl kurdu, solucan ve amip çocuklarda ellerle taşınır. Beta streptokoksik tonsillit, kızıl, konjuktivitler, tüberküloz ve suçiçeği çok bulaşıcıdır. Hemen hemen tüm hastalıklar çocukluk çağında oyuncaklarla bulaşabilir. Ama en sık görülenler Rota ishali, suçiçeği ve bitlerdir.


OYUNCAK TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?
- İçi doldurulmuş oyuncaklar tek çocuk tarafından kullanılmalı, en az haftada bir kere çamaşır makinesinde yıkanmalıdır.
- Çamaşır makinesinde yıkanabilen bez oyuncakları veya bulaşık makinesinde yıkanabilen sert plastik oyuncakları ayrıca dezenfekte etmek gerekmez.
- Sert plastikten yapılmış oyuncakları temizlemek için: Sıcak sabunlu su ile iyice ovalayarak fırçayla yıkayın. 10 dakika çamaşır suyuyla hazırlayacağınız karışımda (2,5 litre suya 1 çorba kaşığı çamaşır suyu) bekletin ve sonra durulayın.



 

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.