Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DİKKAT! TEMİZLİK MADDELERİNİ İÇMESİN!

DİKKAT! TEMİZLİK MADDELERİNİ İÇMESİN!

Ev kazaları arasında en çok rastlanan ve önlenebilir olmasına rağmen büyük çoğunluğu tedbirsizlikten kaynaklanan, sıvı temizlik maddelerinin içilmesi çocukları tehdit ediyor. Özellikle 0-5 yaş arasındaki çocuklarda sıklıkla görülen bu kazalar sindirim sisteminde ciddi hasarlar meydana getiriyor. Uzmanlar; “Temizlik maddelerini çocukların ulaşamayacağı yerlerde, mümkünse kilitli dolaplarda muhafaza edin!”diyerek aileleri uyarıyor.


Çamaşır suyu, kezzap, lavabo açıcı ve kiraç sökücü gibi sıvı temizlik maddelerinin içilmesi sonucu yemek borusu yanıkları ve sindirim sisteminde ciddi hasarlar meydana geliyor. Yemek borusu yanığı oluşan her 100 çocuktan 4’ü ölüyor. Yanık sonrası yemek borusunda kanser gelişme riski bin kat artıyor. Peki, çocuklarımızı nasıl korur, ne gibi önelmeler alabiliriz?

KANSER RİSKİ BİN KAT ARTIYOR
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, yanlışlıkla sıvı temizlik maddesi içen kişilerin, yemek borusunda yanıklar oluştuğundan ve tedavi uzun sürdüğünden 20-40 yıl sonra yemek borusu kanseriyle karşılaşabildiklerini söylüyor ve uyarıyor:
“Yemek borusu yanığı oluşan her 100 çocuktan 4'ü ölüyor. Bu maddeler yanlışlıkla içildiğinde yemek borusu yanıklarına neden olabiliyor. ABD'de yılda 5 bin ile 15 bin kişide böyle yanıklar görülmektedir. Hastaların yüzde 75'i 5 yaşından küçük çocuklar ve yarıdan çoğunu erkekler oluşturuyor. Bu tür yanıklara yol açan temizlik maddelerinin başında çamaşır suyu, yağ çözücü, kireç sökücü ve lavabo açıcılar geliyor. Yanık sonrası, yemek borusunda kanser gelişme riski yanık olmayanlara göre bin kat artıyor. Gün içinde en tehlikeli zaman çocuğun oyun için serbest bırakıldığı öğleden sonra ve akşam saatleri.
Temizlik maddeleri içildiğinde, yemek borusu, dudaklar, ağız içi, yutak gırtlak ve midede hasar oluşabiliyor. Temizlik maddesi içen çocukta aniden salya akması, bulantı, kusma, yutma güçlüğü, göğüs ağrısı, hırıltılı solunum ortaya çıkıyor, bu çocukların yaklaşık üçte birinde yutmayı engelleyecek biçimde yemek borusunda darlık meydana geliyor.”


 NASIL KORUNULUR?
- Açık temizlik maddeleri yerine ambalajlı ve orjinal kapaklı olanları tercih edin ve kendi ambalajlarında ağzı kapalı olarak muhaza edin.
- Malzemeleri ambalajlarından başka su şişesi, turşu kavanozu vb. gibi malzemelere koymayın ve etiketlerini çıkarmayın.
- Satın alacağınız temzilik malzemesinin ambalajının özellikle çocukların ilgisini çekmeyecek bir renk ve biçimde olmasına özen gösterin.
- Temizlik ürünlerini çocukların ulaşamayacağı yerlerde, kilitli dolaplarda ve de yiyeceklerden uzakta saklayın.
- Marketlerde ve evde oynarken çocuğunuzu gözünüzün önünden ayırmayın.

SAKIN KUSTURMAYIN!
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nüvit Sarımurat, böyle durumlarda çocuğun kusturulmaması gerektiğini söyleyerek şu uyarılarda bulunuyor. İlkyardım sırasında yapılan en büyük yanlış kusturmak. Kusturmak kimyasalın tekrar aynı bölgelerden geçerek tahribatın artırmasına neden oluyor. Yoğurt yedirmek de yanlış. Ağız yanıklarda çocuk tükürüğünü bile yutamaz. Hemen doktora götürmekte yarar var.

Bu sıvıları içen çocuklara ilk 24 saat içinde endoskopi yapılarak etkisinin görülmesinin şart. Böylece yanığın evresini görüp, yapılacak tedavi planlanabiliyor.

ANNELER TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAMALI
Yapılan bir araştırmanın sonuçları gösteriyor ki; anneler bu konuda yeterli özeni göstermiyorlar. İşte araştırmanın ilginç sonuçlarından bazıları:
• Annelerin yüzde 4,7’ si çocuklarının herhangi bir temizlik maddesi içtiğini söylüyor.
• Bu çocukların yüzde 60’ı 2 yaşındayken temizlik maddesi içmiş.
• Yüzde 20’si bu nedenle hastaneye götürülmüş.
• İlk müdahale olarak annelerin yalnızca yüzde 43’ü hemen doktora götürülmesi gerektiğini söylüyor.
• Yüzde 5,6’sı hastane ve doktorlardan bilgi almış.
• Annelerin yüzde 50,5’i kısmen açık temizlik maddesi kullanmayı tercih ediyor.
• Yüe 63,7’si ürünü kola şisesi ve pet şişelerde tutuyor.
• Açık temizlik maddesi alan annelerin yüzde 60,3’ü ürünü etiketlemiyor.
• Yüzde 44’ü kilitli kapağa önem vermiyor.
• Annelerin sadece yüzde 14’ü temizlik maddesini kilitli mekanlarda saklıyor.
• Yeterli geliri olan, yüksek öğrenimli ve meslek sahibi anneler her zaman kapalı temizlik maddelerini tercih ediyor.

ÇOCUK ACİLLER BU VAKALARLA DOLU!
Hastanelerin çocuk acillerinde hemen her gün su ya da meşrubat sandığı sıvıyı içen ve bu yüzden sindrim sistemi ciddi zararlar gören birkaç çocuğa hizmet veriliyor. Marmara Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroentereloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, kliniklerine ayda ortalama 20 çocuğun bu nedenle getirildiğini söylüyor. Yanık, iltihap ve dokulardaki hasar, zararlı sıvının içilmesinden günler veya haftalar sonra yemek borusunda yavaş yavaş daralmaya yol açabiliyor. Kusmalar başlıyor ve beslenme de bozuluyor.

Açıkta satılan kimyasal temizlik sıvılarının yakıcı etkisi, ambalajlı ve markalı ürünlerden daha fazla. Boya ve tiner gibi tahriş edici ve dokuyu yakıcı sıvılar, kimyasal yapıları nedeniyle zehirleyici maddeler. Bu zehirler kısa sürede, ani etki gösterebildiği gibi içerdikleri kurşun gibi maddelerin emilimi sonucu yavaş ve kronik olarak beyin, sinir sistemi, karaciğer ve böbrek gibi organlarda hasar oluşturabiliyor.

Sanayinin gelişmesi ile yaklaşık 15 bin farklı kimyasalla karşı karşıyayız. Ve bunların yarısından çoğunun etkileri hala kesin olarak bilinmiyor. Çocuğunuz için böyle büyük bir riske girmeden önce tekrar düşünerek gerekli tedbirleri almanız, hem onun hem de sizin mutluluğunuz  için, unutmayın!


 

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.