Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SİZ DE ALIŞVERİŞ HASTALIĞINA MI YAKALANDINIZ?

SİZ DE ALIŞVERİŞ HASTALIĞINA MI YAKALANDINIZ?

Kadınların başını döndüren ve neredeyse her kadının özellikle sıkıntı atmak için yaptığı alışveriş başlı başına bir hastalık olabiliyor. Peki, alışveriş ne zaman bir hastalıktır, hangi dönemlerde baş gösterir?..


Özellikle kadınlarda ve özellikle adet öncesi (premenstrüel) dönemde daha fazla görülen “Alışveriş Hastalığı”, bir dürtü kontrolü bozukluğudur. Diğer dürtü kontrol bozuklukları arasında Kleptomani (çalmaya yönelik dayanılmaz dürtü), Piromani (haz alma amacıyla yangın çıkarma) ve Trikotillomani (haz alma amacıyla kişinin kendi saçını yineleyen biçimde yolması) yer alır. Psikiyatrist Dr.Gülçin Arı Sarılgan kadınların vazgeçemediği “Alışveriş Hastalığı”nı masaya yatırdı:

“Psikiyatri Literatürü’nde 1900’lü yılların başında “Oniomania” olarak tanımlanmış olan bu bozukluk son yıllarda “kompulsif alışveriş” şeklinde ele alınmaktadır. Kontrolsüz, impulsif ve aşırı miktarda alışveriş krizlerinin görüldüğü bir bozukluktur. Dürtü kontrol bozuklukları kapsamında ele alınmaktadır. Dürtü kontrolü bozukluğunun başlıca özelliği, kişiye ya da başkalarına zarar verecek bir eylemde bulunmaya yönelik bir dürtü, güdü ya da dayanılmaz isteye karşı koymada başarısızlıktır. Birey alışverişte bulunmadan önce gerginlik ya da uyarılma duygusunda giderek artma hisseder ve sonra alışveriş sırasında haz alma, doyum bulma ve rahatlama yaşar. Alışverişin ardından çok para harcadığı için pişmanlık, kendini  kınama ya da suçluluk hissedebilir.

Diğer dürtü kontrolü bozuklukları; Aralıklı Patlayıcı Bozukluk (ciddi saldırganlık atakları), Kleptomani (çalmaya yönelik dayanılmaz dürtü), Piromani (haz alma amacıyla yangın çıkarma), Patolojik kumar oynama, Trikotillomani (haz alma amacıyla kişinin kendi saçını yineleyen biçimde yolması)’dır.

FARKEDİLMESİ ZOR!
Alışverii Hastalığı Amerikan toplumunda yüzde 1-6 oranın da görülür, yüzde 80-90’nını kadınlar oluşturur. Özellikle adet öncesi (premenstrüel) dönemde daha fazla görülür. Başlangıç yaşı 18 yaş civarıdır. Ancak bunun problem olarak fark edilmesi genellikle 10 yılı alır.

Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak psiko-analitik görüşe göre bu kişilerin genellikle benlik değerleri düşüktür; giyim ve mücevher en çok satın alınan şeyler olup, bunlar dış dünya tarafından en çok dikkat çeken objelerdir. Kişi satın alma davranışı ile “geleceğin” var olduğunu kendine inandırarak temel ölüm kaygısını azaltır.

KADINLAR GİYİM, ERKEKLER TEKNOLOJİ
Bu bozukluğa sahip bireylerin alışveriş paternleri tipiktir. Alışveriş dürtüleri genellikle haftada bir civarında, ortalama bir saat süren ataklar halinde ortaya çıkar. Tüm yıl boyunca süregenlik gösterir, diğerleri gibi yalnızca doğum günleri ve bayramlarda yoğunlaşmaz. Kişi genellikle evdeyken, kendini çökkün ya da gergin hissederken bu dürtü belirir, kişi çoğunlukla kendisi için alışveriş yapar, bazen diğerleri için de alır. Birkaç pahalı eşyadan ziyade, çok sayıda ucuz eşya satın alır. Kadınlar daha çok giysi, parfüm ve mücevher, erkekler ise elektronik, otomobil ya da hırdavat satın alır. Büyük bir sıklıkla kredi kartı ile, büyük mağazalardan yalnız alışveriş yapar, yanında genellikle birden fazla kredi kartı taşır.

İHTİYACINIZ OLMAYAN ŞEYLER ALIYORSANIZ DİKKAT!
En önemlisi kendisinin ihtiyaç duymadığı şeyleri satın alır, dolabı bir kere bile giymediği, üzerinde etiketi bulunan giysilerle doludur. Bunları bazen başkalarına hediye olarak verir. Evi bir sürü gereksiz ev eşyaları ile tıkıştırılmıştır. İlaç ve alkol bağımlılığında görüldüğü gibi bir süre sonra tolerans gelişir; kişi rahatlamak için giderek daha fazla miktarlarda alışveriş yapar. Alışverişin doğası ve paterni gereği yakın ilişkilerinde bir süre sonra sorunlar yaşamaya başlar,
boşanmalar sıktır. Kişi satın aldığı şeyleri gizler. Alışverişe çok fazla zaman ayırdığı için çalışıyorsa, işte sorunlar yaşamaya başlar.

Bu bozukluk kronik seyirlidir. Başka psikiyatrik bozukluklarla birlikte görülebilir. Duygulanım bozuklukları (depresyon, iki uçlu mizaç bozukluğu), anksiyete bozuklukları (Obsesif bozukluk, Panik bozukluk, Fobiler ), madde kötüye kullanımı, yeme bozuklukları ve diğer dürtü kontrol bozuklukları gibi... Tedavide içgörüye yönelik terapi, desteklayici terapi, grup terapilerinin yanı sıra ilaç tedavileri ile bu durum kontrol altına alınabilir.
  

YAŞAM BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.