Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

“BABA EVE ERKEN GEL”

 “BABA EVE ERKEN GEL”

Heyecanlı bekleyişiniz sona erdi, sonunda baba oldunuz ama çocuğunuzun git gide artan ihtiyaçlarını karşılamak, onun mutluluğunu sağlamak için artık eskisinden de fazla çalışıyorsunuz. Peki, baba olmanın tadını çıkartabiliyor musunuz? Günler su gibi akıp geçtikten sonra “Keşke daha fazla birlikte olsaydık” dememek için önerilerimizden faydalanın.


Çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılamak için gecenizi gündüzünüze katarak çalışıyorsunuz. Ama biliyorsunuz ki, bir çocuk yalnızca bebek bezi, hastane masrafları, üst baş, oyuncaklar ve kitaplara ihtiyaç duymaz. Bir baba olarak çocuğunuzla aranızda özel bir bağ kurmanız ve onun duygusal ihtiyaçlarını karşılamanız da gerekiyor. Ne de olsa her çocuk koşulsuz sevilmek, kabul edilmek, güvenmek, onaylanmak ve değer verildiğini bilmek ister. Siz de çocuğunuzla verimli zaman geçirip bu ihtiyaçlarını karşılayarak aranızdaki bu özel bağı güçlendirebilirsiniz. Çalışmaktan yorgun düşseniz bile zaman yaratmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. “Baba eve erken gel” diyen çocuğunuz için, işte yapabilecekleriniz:

ÇOCUĞUNUZA “ONA ÖZEL” ZAMAN AYIRIN!
- Günün ilk saatlerini çocuğunuzla geçirin. İsterseniz ona kahvaltı hazırlayın, isterseniz de onunla birlikte kahvaltı hazırlayın. İştahlı bir öğünü de garanti altına almış olursunuz.

- Gün içinde onu telefonla arayın. Bütün gün evde olmayabilirsiniz ama istediğiniz zaman telefonla görüşebilirsiniz. Böylece sizi sadece akşamları ortaya çıkan bir baba olarak değil, her zaman kendisini özleyen bir baba olarak görür.

- Okul çıkışında onu siz alın. Toplantılarınızı çocuğunuzun okul çıkış saatine denk getirirseniz, hem kendinize hem çocuğunuza güzel bir ödül vermiş olursunuz.
- Okul etkinliklerine katılın. Veli toplantıları, müsamereler çocuklarına vakit ayıramayan babalar için yaratılmış fırsatlardır. Hem bu sebeplerle işe geç gitmenizi iş arkadaşlarınız da hoş görecektir.

- Onu işyerinize götürün. Okul zamanları dışında onu çalıştığınız yere götürebilirsiniz. Size ayak bağı olmayacağına emin olabilirsiniz, çabucak etrafta kendisiyle ilgilenmek isteyen pek çok hayran edinecektir. Bu sırada o da başkalarıyla nasıl iletişim kurduğunuzu gözlemleme imkanı bulacaktır.

- Akşam yemeklerini birlikte yiyin. Tüm toplumlarda yemek, aileyi fiziksel olarak bir araya getiren bir unsurdur. Sofra sohbetleri de sizinle olan paylaşımını arttıracaktır. Hem unutmayın, çocuklar kalabalıkta daha iştahlı olur.

- Göz kontağı kurun. Sağlıklı iletişim önce gözlerde başlar. Onunla birlikteyken gözünüzü kulağınızı ona verin, tüm dikkatinizi ona yöneltmeniz anlattıklarını dinlemeniz onu cesaretlendirip, ifade yeteneğini geliştirecektir.

- Onunla oyun oynayın. Oyun bir çocuk için yemek kadar uyku kadar gerekli ve de zeka geliştiricidir.

- Yatmadan önce kitap okuyun. Yatmadan önce kitap okumak uykuya geçişi rahatlatır. Uzun vadedeyse, kitap okuma alışkanlığı kazandırır.

- İşte yaşadığınız sorunları ona anlatın. Elbette ki uzunca bir süre terfi ve zam meselelerinde sizi anlamasını bekleyemezsiniz. Ama yaşadığınız sorunlardan (yorgun olduğunuz gibi) gelişimine uygun bir dille ona bahsederek, empati kurmayı ona öğretebilirsiniz.

- Hafta sonu birlikte yemek yapın. Hünkarbeğendi yapmanız şart değil, makarnayla başlayabilirsiniz. Önemli olan sorumluluk duygusunu paylaşmanız, basit görünen işler için bile çaba göstermesi gerektiğini hissettirmenizdir. Üstelik annesine değer veren bir baba, küçük bir çocuk için muhteşem bir rol modelidir.

- Hafta sonu küçük tatiller yapın. Bunun için devasa bir bütçeye ihtiyacınız yok. Eğer imkanınız varsa şehre uzak, doğaya yakın bir yerlere, parklara, hayvanat bahçesine gidebilir ve yeni şeyler öğrenmesine fırsat verirsiniz. Bu imkanınız yoksa bir arkadaşınız ya da akrabanızın bahçesinde ya da evinde de ona eğlenceli vakit geçirtip, evini özleme duygusunu da öğretirsiniz.

- Eğlenceli kutlamalar düzenleyin. Yaşına uygun şekilde çeşitli nedenlerle (doğum günleri, iyi geçen sınavlar, bir misafirinizin gelmesi gibi) yapacağınız kutlamalar çocuğunuzu sosyalleştireceği gibi evinizi eğlenceli bir yer olarak görmesini de sağlayacaktır.

BU KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER KONULAR
VE BABALAR BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.