Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BABA OLMAYA DA HAZIRLANMAK GEREK!

BABA OLMAYA DA HAZIRLANMAK GEREK!

Baba olmak anne olmanın yanında genellikle daha az dile getirilen, halinden daha az anlanan ve genellikle ikinci plana atılan bir süreçle başlıyor. Yaşanan bu süreçte baba adayı bir yandan aktif rol almayı isterken, diğer yandan da kendisini yalnız hissedebiliyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Zafer Atasoy, yeni babaların kaygılarına destek olabilecek soruların cevaplarını verdi.


BABALIĞA NASIL HAZIRLANILIR?
Baba olmak demek öncelikle sorumluluk demektir. Bu sorumluluğu taşıyacak makam, mevki ve olgunlukta olmak gerekir. Örneğin, halen öğrenciliğini yaşayan ya da hayatta kendi sorumluluğunu henüz üstlenmemiş birisinin babalığı nasıl olabilir ki? Psikolojik olarak hazırlığın dışında aslında bir de sosyolojik olarak hazırlıktan bahsediyoruz. Bir kadına kocalık yapacak, doğacak çocuğa babalık yapacak… Çocuğu koruyacak, kollayacak, gözetecek, zarar görmesini engelleyecek güç ve kudrette psikolojik olgunluğa da ihtiyaç gösterir babalık.

ERKEK “BEN BABA OLMAYA HAZIRIM” DER Mİ?
Kadınlarınki kadar net olmasa da erkeklerin de baba olmayı arzu ettiklerini, soylarının devamını istedikleri bir dönem var.

MODERN YAŞAM ERKEĞİ BABALIK KONUSUNDA NASIL ETKİLEDİ?
Hayat ekomomik şartlar nedeniyle gittikçe daha zor olmaya, eğitim süreleri daha uzamaya başladı. Böylece erkeklerin de baba olmaya hazır olduğunu hissetme süreci artık ileri yaşlara kaymaya başladı. Bebeğin getireceği ekonomik zorluklar arttıkça, erkekler de bu sorumluluğun altına girmekten çekinmeye başladı.

BABALIK İÇİN UYGUN YAŞ HANGİSİ?
Bunun için net bir şey söylenemez. Doğal olarak anne, baba, çocuk arasında kuşak farklılığı vardır. Kuşak farklılığının tolere edilebileceği aşama ancak bir kuşaktır. İki kuşağın tolere edilmesi çok zordur. İlk yıllarda çocuk çok hareketlidir, durmak, oturmak bilmezken babasından aynı enerjiyle yanıt vermesini bekler, ancak özellikle ileri yaşta baba olunan durumlarda bu enerjiyi verebilmekte zorluk yaşanabilir.

İYİ BABA OLMAK NEDİR?
Baba olmak, sadece biyolojik babalık değildir, bununla yetinilemez. Önemli olan çocuklarla iyi, verimli, doyurucu zaman geçirmek ve onlarla hayatı paylaşabilmektir. Çocuk büyütmekte babanın çok önemli bir rolü var. Bu rol ve sorumluluk tek başına annelere verilmemelidir. İyi baba çocuğa sahip çıkan, arka olan, destek olan, ihtiyacı olduğunda yanında olan kişidir.

İYİ BİR BABA OLMAK ÇOCUĞUN HAYATINA NELER KATAR?
Baba demek güven demektir. Güven duygusu ise kişiliğin oluşması ve oturmasında çok etkilidir. Çocuklarınızla iletişim kurmanız ve her ne yaşta ve her ne konumda olursanız olun. Onlara zaman ayırmanız, hayatı onlarla paylaşmanız çok önemlidir.

 

İDEAL BABA KİMDİR?
- Çocuğuna sevgi verebilmelidir. Bu duygunun yaşanacağı yer olan aile içi ilişkilerin sevgi içermesi gerekir. Eşlerin birbirlerine karşı sergiledikleri tutum, sevgi paylaşımları ve mutluluk ilk adım olacaktır.
- Çocuğuna güven verebilmelidir. Çocuğun her türlü zorlandığı durumda yanında olabilmelidir. Varlığını hissettirmelidir. Çocuk babasına kolayca ulaşabilmelidir.
- Çocuğuna destek verebilmelidir. Çocukların yaş ve cinsiyetlerine göre farklılık gösterebilen destekler ihtiyaçları olur. Bunların önemli kısmı, öncelikle manevi olanlardır. Duygusal destek en çok gereksinim duyulan destek türüdür, maddi destek aileden aileye farklılıklar gösterebilir.
- Çocuğuna hoşgörülü olabilmelidir. Baba sert, otoriter, cezalandırıcı ve kısıtlayıcı gibi özellikler taşıyabilir. Ancak çocuğunun yanında hoşgörü sergilemesini bilmelidir. Gerektiği zaman çocuğun neden olduğu eksiklik ve hataları hoşgörüsü ile örtebilmelidir.
- Çocuğu ile ortak zevkler paylaşabilmelidir. İster kız ister erkek çocuk olsun babanın çocuğu ile paylaşabildiği, çocuğuna aktarabildiği kültürel ya da bireysel zevkler olabilmelidir. Beraber hoş ve keyifli zaman geçirebilmelidir.
- Çocuğun yaşamını kolaylaştırıcı olabilmelidir. Çocuğun karşısına çıkacak her türlü sıkıntı ve zor durumlarda bunları yenebilmesi için çaba sergilemeli, çözümler üretebilmelidir.


Psikolog Çiğdem Akyıldız:
“ERKEKLER DE BABA OLMADAN ÖNCE BABA OLMAYA KENDİLERİNİ  HAZIR HİSSETMELİDİR”
“Bir çiftin aile olmaya karar vermeleri beraberlikleri boyunca attıkları en önemli adımlardan biridir. Çiftlerin birlikte yaşamaya karar vermeleri, hayatlarını birleştirmek istemeleri anne ve baba olmaya da hazır oldukları anlamına gelmez. Her ne kadar toplumsal baskı, birlikteliklerin ilerleyen zamanlarında artarak devam etse de, kadın ve erkeklerin bu baskılar sonucunda anne baba olmaları arzu ettiğimiz bir durum değildir. Her birlikteliğin kendi iç dinamiği vardır. Çiftler anne baba olmaya karşılıklı hoşgörü ve anlayışla karar vermelidirler. Bazı durumlarda kadınlar ve erkekler birbirlerinden farklı zamanlarda çocuk sahibi olmaya hazır hissedebilirler. Bu gibi durumlarda çiftler birbirlerini dinleyerek anlamaya çalışmalıdırlar ve her iki taraf da hazır oluncaya kadar beklemelidirler.

Erkeklerin kendilerini baba olmaya hazır hissettiği belirgin bir yaş yoktur. Babalık duygusunu hissediyor olmak ve bir çocuğun sorumluluğunu kaldırabilecek olmak belirleyici etkenlerdir. Sorulması gereken soru, aile dinamiğini nasıl etkileyecekleri ve değiştirmek istedikleridir.

BABA ADAYININ PSİKOLOJİSİ HAMİLELİK BOYUNCA NASILDIR?
Hamilelik süreci sadece kadınların değil, erkeklerin de etkilendiği ve değişim geçirdiği bir süreçtir. Unutulmamalıdır ki çocuk sahibi olmak ailenin dinamiğini değiştirecek güçlü bir etkidir. Eğer süreç iyi yönetilirse birliktelik bir üst aşamaya geçer, daha farklı bir şekilde konumlanır. Aileye çocuğun da katılmasıyla aile büyür, güzelleşir. Aksi bir durumda anne ya da baba kendini hazırlıksız yakalanmış, ne yapacağını bilemez halde bulabilir.
Bu süreçte erkekler eşlerine onların yanlarında olduklarını hissettirmelidirler. Erkeklerin de daha çok sorumluluk alacağı bir sürecin başlangıcı olduğundan bu aşamada olabildiğince sakin olmaya çalışmak gerekir. Sonuçta sorumlulukların artmasının nedeni, aileye katılacak ‘kendilerinden bir parça’dan kaynaklanıyor. Bu bebek kendi rızaları ve istekleriyle dünyaya gelecek. Bu düşüncelerin olumlu sonuçlarına odaklanmak kişiye iyi gelebilir.

Erkekler hamilelik zarfında geçen sürede bebeğin gelişimini yakından takip ederek her ne kadar bebek anne karnında büyüse de kendilerini sürecin bir parçası gibi hissedebilirler. Erkekler çoğu zaman dile getirmeseler de anne ve bebek arasındaki bağı kıskanabilirler.
Araştırma sonuçlarına göre, bazı erkekler çocuk sahibi olduktan sonra sorumluluk sahibi olmalarının kendilerine güvenlerini arttırdıklarını söylerlerken, bazı erkekler bu durumu sosyal yaşantılarını bitiren bir olgu olarak değerlendirmişlerdir.

ERKEĞİN BABALIK ROLÜNÜ ÜSTLENMESİNDE KADININ ROLÜ
Erkeklerin olduğu kadar kadınların da çocuklarını dünyaya getirmeden önce anneliğe hazır olması gerekir. Bebeğin bakımı konusunda da erkeğin her adımında, “Beceremedin işte”, “Sen yapamazsın!” gibi olumsuz sözel ya da davranışsal girişimler erkeği bebek bakımından uzaklaştırır. Bu durumda erkeklerin kendilerini geri çekmeleri kaçınılmaz gibi görünmekle beraber yapılması pereken, eşleriyle konuşmak ve bu hareketlerinin yanlış olduğunu fark etmelerini sağlamaktır. Çoğunlukla erkekler eşlerinin bu davranışları karşısında konuşmaktan kaçınırlar. Bunun nedeni gerçekten de kendilerine güvenmiyor olmaları olabilir. Bu duyguyu pekiştirmek ise erkeklerin öz saygıları açısından pek faydalı değildir. Aynı zamanda bebeğin tüm bakımıyla ilgilenmeye çalışan ve bunu asla olması gerektiği gibi yapamadığını düşünen kadınlar umutsuzluk hissedebilirler. Giderek hiçbir işlerini yetiştirememeye, kendilerine zaman ayıramamaya başlayabilirler. Bunun neticesinde eşlerinden daha fazla yardım talebinde bulunurlar ve kendilerini bebeğin bakımı konusunda ne kadar yalnız hissettiklerini dile getirirler. Bunun üzerine becerisizlik duygusu bebeğin gelişiyle pekiştirilen babalar tekrar bir yenilgi hissetmemek adına kendilerini bakım işinden çekebilirler. Bu sebeple çiftin ilişkileri olumsuz olarak etkilenebilir. İşlerin bu raddeye varmaması için erkekler eşlerinden bu tür yaklaşımlar görürlerse hemen müdahale etmeliler ve durumu konuşarak çözüme kavuşturmalılar.

BABALAR DA DEĞİŞİR
Babalığa aday olan erkekler her şeyden önce hayatlarının bebek sonrası kısmında yaşayacakları birtakım farklılıkların bilincinde olmalılar. Baba olmadan önceki yaşantılarında daha pervasızca davranılabilirken, çocuk sahibi olduktan sonra kendisine bağlı ve bağımlı olan bir canlının sorumluluğunu almaya da aday olmaları gerekir. Her ne kadar çocuk sahibi olmanın bir sürü güzel yanı olsa da bir o kadar da çileli bir tarafı vardır. Çiftler gönüllülükle anne baba olmaya karar vermezlerse uykusuz geceler, bebeklerin öz bakımı, bebeklerini doyurmak, temizlemek gibi işlemler külfet olarak algılanabilir. Oysa, çocuk sahibi olmaya karar vererek bu yola giren çiftler başkaları için sevimsiz görülen bu işleri büyük bir keyifle yürütürler, bu işler gündelik hayatlarının bir parçası oluverir ve ağırlıklarını hissetmezler. Erkekler tıpkı kadınlar gibi bebekleriyle nasıl ilgilenebileceklerini düşünmelidir. Eğer bebek sahibi olmanın olumsuz olarak addedilen tarafları kişiye yük olarak görünmüyorsa, kişi baba olmaya hazır demektir.

Bu dönemde erkeklerin daha önce baba olan arkadaşlarından fikir almaları da mümkündür.


VE BABALAR BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.