Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YENİ BABALARIN AKLINDAKİ SORULAR

YENİ BABALARIN AKLINDAKİ SORULAR

Eşiniz hamile mi? Yoksa daha çiçeği burnunda bir baba mısınız? Nasıl ki anne olmak üzerine bir dolu yazı, soru ve cevap havada uçuşuyorsa, yeni babaların da cevap aradığı sorular var. Endişeye kapılmayın ve sizin için hazırladığımız bu yazıyı mutlaka okuyun.


İYİ BİR BABA OLABİLİR MİYİM?
Tüm erkekler bu soruyu akıllarından bir çok kere geçirmiştir. Ama endişelenmenize gerek yok. Eğer bir bebeğin sorumluluğunu almaya karar verdiyseniz, bu durumda sorunuzun cevabı sizin çabanıza bağlı. Çocuk bakımı ve sizi bekleyen süreçle ilgili bilgilerinizi gözden geçirin. Eğer bilgi sahibi değilseniz, kolları sıvayıp bir an önce bu konuda bir şeyler öğrenmeye bakın. Çocuğun bakımı ve gelişiminde ne kadar etkiliyseniz, o kadar iyi bir baba olacağınız gerçeğini gözardı etmeyin.

DOĞUM ÖNCESİ EŞİME NASIL DESTEK OLMALIYIM?
Bu konuda zamane babaları eskiye oranla çok daha şanslı. Hem doğum öncesi çiftlere özel programlara katılarak, hem de hamilelik süreci ile ilgili bilgilenerek eşinize destek sağlayabilirsiniz. Ev işleriyle biraz daha ilgilenmeniz de bu konuda yapmanız gerekenler listesinde. Ama eşinize elden ayaktan düşmüş gibi de davranmayın. Rutin kontrollerinde eşinizi mümkün olduğunca yalnız bırakmamaya çalışın. Anne karnındaki bebeğinizin hafta hafta nasıl geliştiğini onunla birlikte takip etmeniz de eşinizi rahatlatacak ve bu süreçte kendini yalnız hissetmemesini sağlayacaktır.

HAMİLELİK VE DOĞUM EŞİMİN VÜCUDUNU NASIL DEĞİŞTİRECEK?
Hamilelik süreci sadece sizin için değil, anne adayı için de bazı endişeler barındırır. Hem fiziksel hem duygusal birçok değişiklik sizi bekliyor. Yaşanacaklara önceden hazırlık yapmanız ve bu değişimleri öğrenmeniz aklınızdaki endişe ve merakı dizginleyecektir. Eşinizin kilo alması, karnının şişmesi, daha çok uyuması, daha duygusal olması gibi sizi bekleyen bu tabloya hazır olun.

DOKTORU NE ZAMAN ARAMALIYIM?
Hem doğum anında hem de bebeğiniz doğduktan sonra doktara ne zaman ihtiyacınız olduğunu ve hangi durumları kendi kendinize çözebileceğinizi öğrenin. Panik yapmayın! Bilgileriniz sizi rahatlatacak ve yanlış karar vermekten alıkoyacaktır. Bilgilenin. Tabii, güvenilir kaynaklardan.

BEBEĞİMLE BAŞ BAŞA KALDIĞIMDA NE YAPARIM?
Yeni babaları en çok düşündüren soruların başında ona yalnız nasıl bakacağı gelir. Anne varken ona yardım etmekle aynı şey değildir, bebekle baş başa kalmak. Hem bağlanma hem de sorumluluk anlamında çok şey ifade eder. Unutmayın, bir baba da pekala bebeğine bakabilir. Bu konuda eşinizden yardım alın ve önceden antreman yapın. Hiç beklemediğiniz bir anda ona yalnız bakmak zorunda kalabilirsiniz.

UYKUSUZ GECELER NE ZAMAN BİTECEK?
Hem eşinizin hamileliği süresince bozulan uyku düzeni hem de yeni bebeğinizin daha da sık uyanması sizi de etkileyecek. Geceleri defalarca kalkılan, bölük pörçük uykulardan şikayet etmek de faydasız üstelik. En iyisi siz çocuğunuzun neden uyandığını anlamaya ve bu konuda yapılacakları öğrenmeye bakın. Gaz sorunu, alt değiştirme ve hastalıklar konusunda neler yapılacağını bilirseniz, daha hızlı müdahale edebilir ve sorunu ortadan kaldırarak uykunuza devam edebilirsiniz. Tabii bir de çocuğu uyutmayı öğrenmeniz gerekiyor. Bu konuda yardım kaynağınız içgüdüleriniz, eşiniz ve de kendi anneniz olabilir.

ONU NASIL KORURUM?
Babalar koruyucu içgüdüleri daha fazla hisseder. Çocuğunu dış etkilerden, kazalardan ve hatta tacizden korumak ister ve bu konuyu sanılandan sık düşünürler. Ev içi ve dışı kazalar konusunda bilgilenerek, ilk yardım kurallarını öğrenerek, evi daha güvenli bir hale getirerek, bebeğinizin ulaşabileceği bölgelerde küçük değişiklikler yaparak daha korunaklı bir ortam hazırlamak elinizde. Yeterki bunları nasıl yapacağınızı bilin.
 

BU KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER KONULAR
VE BABALAR BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.