Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

Reggio Emilia Yaklaşımı
REGGİO EMİLİA YÖNTEMİYLE HARİKA ÇOCUK YETİŞTİRMEK

REGGİO EMİLİA YÖNTEMİYLE HARİKA ÇOCUK YETİŞTİRMEK

II. Dünya savaşı sonrasında İtalya’nın kuzeyinde Reggio Emillia adı verilen 150 bin nüfuslu bir kasabada anne babaların çocuklarının eğitim alabileceği bir okul kurma girişimiyle başlayıp, bugün “Reggio Emilia” yaklaşımı adıyla tüm dünyaya yayılan bir okul sistemidir. Loris Malaguzzi bu yaklaşımın yaratıcısı ve öncüsüdür. “Eğitimin her çocuğun hakkı” olduğu düşüncesiyle çocukların kaliteli bir eğitim alabilmesi için okul, aile ve toplumun işbirliği içinde çalışması gerektiği esas alınmıştır.


Bu yaklaşıma göre çocuklar hayatın anlamıyla ilgili cevaplar aramaktadırlar. Onlara cevabı vermek için acele etmemek, onun yerine cevabı kendilerinini bulması için teşvik etmek gereklidir. (AÇEV’den alıntıdır.)

İtalya’daki Reggio ana okullarında çalışmış bir öğretmenin Reggio Emilia Yöntemi’ni uygulama deneyimlerini konu alan bu kitap, eğitimcilerin ağzından Reggio yöntemini anlatıyor ve uygulamayla ilgili birçok vaka hikâyesine yer veriyor. Reggio Yöntemi’nin başlıca uygulama alanları olan;
• Çocuklarla sohbet,
• Doğayı keşif gezintileri,
• Çizgi, boyama ve kille yapılan sanatsal faaliyetler vasıtasıyla hayal gücü ve yaratıcılığın nasıl geliştirildiği anlatılıyor. Verilen bilgiler, çocukların fotoğraflarından ve yaratıcı faaliyetlerinden örnekler içeren görsel malzemeyle destekleniyor.

Son 10 yıl boyunca anne babalar ve eğitimciler, okul öncesi eğitimde İtalya’daki Reggio Emilia anaokullarının öncülük ettiği bu eğitim yöntemine büyük ilgi gösteriyorlar. Çocukların, anne babaların ve eğitimcilerin doğayla yakın temas içine girerek keşif, hayal gücü ve iş birliği becerilerini geliştirmelerini amaçlayan Reggio Yöntemi, okul öncesi eğitimde çocukların günlük yaşam deneyimlerinin önemine dikkat çekiyor.

REGGİO EMİLİA EVİNİZDE
Kitap öncelikle anne-babalara ve eğitimcilere hitap etmekle birlikte, yalın ve anlaşılır bir dilde kaleme alınması ve uygulama anlatımları içermesi sebebiyle çocuk eğitimiyle ilgilenen herkesin rahatlıkla anlayabileceği tarzda.

Özellikle anaokulu öğretmenleri, eğitimciler, idareciler ve anne babalar için çok değerli bir kaynak.

Yazar: Louise Boyd Cadwell
Yayına Hazırlayan: Hande Yavuz Topaç
Çevirmenler: Aslıhan Akman-Hande Yavuz Topaç
Kapak Tasarımı: Mehmed Koçak
Yayınevi: Kaknüs Yayınları



 

BİLGİLİ ÇOCUK & SÜPER ANNE BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.