Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BİLİMİN TEK ADRESİ

BİLİMİN TEK ADRESİ

Deprem ve yangın eğitiminden, uzay bölümüne, dev bir sindirim sisteminden 20 milyon yaşındaki ağaç fosiline kadar birçok ünite hem küçük hem de büyük ziyaretçileri bekliyor. İstanbul’da tek, Türkiye’de ise ikinci bilim merkezi olan Şişli Belediyesi Bilim Merkezi’nde, 7-13 yaş grubu için bir de Bilim Okulu var.


Bilimi geniş kitlelere tanıtmayı, sevdirmeyi ve bilime olan ilgiyi arttırmayı amaç edinen Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı, 1996'dan beri İstanbul'da bir bilim merkezi ile çocuklara ve yetişkinlere hizmet veriyor. Bünyesinde 100 adet deneme birimi ile “Afete Hazırlık Eğitimi” verilen deprem simülatörünü de barındıran Bilim Merkezi haftanın yedi günü saat 09:00 - 18:00 arası ziyarete açık. Bilim Merkezi’ni Türkiye’'nin dört bir yanından öğrenciler ziyaret ediyor. Bilim Merkezi’nde ayrıca dönemsel olarak; yaz kampı, hafta sonu atölyeleri, sergiler, proje yarışmaları ve bilim şenliği gibi aktiviteler de gerçekleşiyor.

BİLİME DOĞRU BİR YOLCULUK
Bilim Merkezi gezileri rehberler eşliğinde gerçekleşiyor. 80’den fazla interaktif deney ünitesi ziyaretçilere rehberlerin anlatımı eşliğinde gezdiriliyor. Ayrıca Bilim Merkezi’ne bu sene kazandırılan deprem ve yangın simülatörleri eşliğinde uzman eğitmenler tarafından tüm ziyaretçilere deprem ve yangın eğitimleri veriliyor.

Uzay bölümünde ziyaretçileri Göktaşı, Uzayda Kilonuz, Karadelik ve Planetarium deney üniteleri bekliyor. Bu alanda ziyaretçiler uzay ile ilgili pek çok farklı konuda genel bilgi sahibi oluyor.

Uzay bölümünün ardından; elektrik, optik, manyetizma, göz yanılsamaları konularının anlatımına geçiliyor. Bu bölümün en dikkat çeken deney üniteleri; Sıçrayan Elektronlar, Dev Kaleydoskop, Momentum Transferi ve Dönen Küpler.

DEPREM SİMÜLATÖRÜ İLE UYGULAMALI EĞİTİM
Ziyaretçilerin bir sonraki durağı Deprem Simülatörü. Deprem bölümünde Bilim Merkezi ziyaretçileri önce 20 dakikalık teorik deprem eğitimi alıyor. Deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler anlatıldıktan sonra deprem simülatörüne alınan ziyaretçilere deprem anı yaşatılarak öğrendiklerini uygulamaları isteniyor. Deprem simülatöründe 4.5’ten 7.4’e kadar farklı deprem senaryoları 2 boyutlu olarak uygulanıyor.

Yangın bölümde verilen 20 dakikalık temel eğitimin ardından uygulamaya geçiliyor. Sanal küçük bir yangının ziyaretçiler tarafından söndürülmesi isteniyor ve bu yolla ziyaretçiler öğrendiklerini pekiştiriyor.

Uzun Balina, Akdeniz Foku, Yeşil Kaplumbağa, 20 Milyon Yaşında Ağaç Fosili ile gezi devam ediyor. Sergi birimlerinin gezilmesinden sonra Topolojiler-Zeka Oyunları bölümüne geçiliyor. Bu bölümde ziyaretçiler birbirinden eğlenceli zeka oyunlarını uyguluyor. Son Savaşçı, Hanoi Kuleleri, Dört Farklı Küp Yapalım bu bölümün başlıca ünitelerinden...

Gezinin son bölümünde ziyaretçileri sindirim sistemi yolculuğu bekliyor. Nestle Sindirim Tüneli’ne alınan ziyaretçiler dvd’ler ve rehber anlatımı eşliğinde sindirim organlarını tanıyor.

Okul öncesi yaş grubundan yetişkin bireylere kadar her kesimden ve her yaş grubundan kişilerin keyifli zaman geçirerek bilimsel bilgiler edindiği Bilim Merkezi gezisi ortalama 2 saat sürüyor.
 
BİLİM OKULLARI

Şişli Belediyesi Bilim Merkezi, son dört senedir 7-13 yaş arası çocuklara yönelik olarak Bilim Okulları düzenliyor. Bilim Okulu’nda öğrencilere; genetik, elektronik, maket, fizik, kimya, biyoloji, uzay, matematik gibi bilim dalları temel hatları ile interaktif ve eğlenceli bir şekilde öğretilmekte. Çocuklara bilim sevgi ve ilgisi aşılanmaya çalışılıyor.

Programı daha faydalı ve verimli yapmak amacıyla Resim&Heykel, Fotoğrafçılık, Pantomim gibi sanat dallarında da atölyeler verilmekte. Ayrıca çocuk tiyatrosu, sıvı azot deney gösterisi, belgesel ve çocuk filmleri gösterimleri gibi aktivitelere de yer veriliyor. Programın en önemli ayrıcalıklarından biri “Bilim Söyleşileri” bölümü. Bu söyleşilerde öğrenciler bilim dünyasının en ünlü ve başarılı isimleri ile bir araya gelerek sohbetler ve çesitli çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Bilim Okulu’nda atölyeler geziler ile destekleniyor. Böylece öğrencilerin öğrendiklerini pekiştirmeleri ve keyifli zaman geçirmeleri sağlanıyor. Bilim Okulu’nun programı hafta içi her gün 10:00-17:00 saatleri arasında gerçekleştiriliyor.

Bilim Okulu Projesi TÜBITAK tarafindan destekleniyor. Bilim Okulu bu sene 30 Temmuz-10 Ağustos, 13 Ağustos-24 Ağustos ve 27 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında yapılacak 2’şer haftalık 3 dönemine burslu öğrenci alacak. Maddi imkanları kısıtlı öğrencileri kapsayan bu program için iletişime geçebilirsiniz.

Adres: Şisli Belediyesi Bilim Merkezi, Öğretmen Haşim Çeken Cad. (Polat Tower Yanı) Fulya-İstanbul
Tel: (0212) 266 00 46
www.bilimmerkezi.org.tr
info@bilimmerkezi.org.tr


 

BİLGİLİ ÇOCUK & SÜPER ANNE BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.