Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KOZMETİĞİNİZİ ÖZENLE SEÇİN!..

KOZMETİĞİNİZİ ÖZENLE SEÇİN!..

Fransa'daki bağımsız bir enstitünün yaptığı araştırmaya göre, kozmetik ürünlerin yaklaşık yüzde 40'ında en az bir endokrin bozucu var. Yani kadının hormon dengesi ve beraberindeki birçok mekanizma bu madde yüzünden zarar görüyor.


Kadınların günlük hayatında sıkça kullandığı kozmetik ürünler tehlike sinyali veriyor. En sık kullanılan ve masum görünen ürünlerde bile kimyasal riski var. Bu risk, meme ve prostat kanserlerinin artmasına ve kısırlığa yol açabiliyor. Hamile kadınların kullandığı makyaj ürünlerindeki kimyasallar bebeği de ciddi oranda etkiliyor.

Ruj, rimel, pudra, fondöten, oje gibi birçok kozmetik ürününü sadece mağazalarda değil pazarlarda, hatta temizlik ürünleri satan dükkanlarda bulmak mümkün. Peki, hayatımızda neredeyse vazgeçilmez bir yere sahip olan bu ürünler ne kadar sağlıklı?

Endokrin bozucu kimyasal madde, yüzde 74 oranı ile en çok ojelerde bulunuyor. Ojedeki tehlikeyi, yüzde 71 ile fondöten, yüzde 51 ile de göz makyajında kullanılan ürünler takip ediyor. Yüzdeki makyajı temizlemek için kullanılan ürünlerin, yüzde 43'ünde de hormon bozan kimyasal ürünler var. Kadınların günde birkaç defa kullandığı rujların yüzde 40'ında da endokrin bozucu madde içeriyor.

Deodorantlar da pek masum sayılmaz. Araştırmaya göre, deodorantlarda yüzde 36, diş macunlarında yüzde 30 ve şampuanların da yüzde 24'ünde bu kimyasallar var.

Bu kimyasallar iç salgı bezlerini oluşturan sistemi etkileyerek hormon dengesini bozuyor. Az miktardaki dozu bile, özellikle meme ve prostat kanserlerinin artmasına ve kısırlığa yol açabiliyor.

Hamile kadınların bu kimyasala maruz kalması ise, anne karnındaki bebeğin hem psikolojik hem fizyolojik gelişimini etkileyebiliyor.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.