Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

GÜNEŞ YANIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

GÜNEŞ YANIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Deniz-güneş-kum sezonuyla birlikte hem çocuklar hem de yetişkinler için güneş yanıkları tehlikesi de yüzünü göstermeye başladı. Dr. Behiç Berk Kuğu, fazla ve şiddetli güneş ışınına maruz kalınması durumunda yapılması gerekenler hakkında ayrıntılı bilgiler vererek alınacak önlemleri paylaşıyor.


Deniz keyfini kabusa dönüştüren güneş yanıkları, alınacak önlemlerle tatil için tehlike olmaktan çıkıyor. Dr. Kuğu, doğrudan güneş ışınlarına maruz kalınmaması gerektiğini belirterek, bu konuda yapılması gerekenleri sıraladı.

CİLT KANSERİ RiSKİNE DİKKAT!
Güneş ışınları, vücutta D vitamini salgılanması açısından esas faktör olması sebebiyle oldukça önemlidir. Ancak fazla ve şiddetli güneş ışığına maruz kalınması ciltte 1. dereceye kadar varabilen yanıklara neden olabilir. Bunun yanı sıra, UVA ile UVB ışınlarına uzun süreli ve sık tekrarlanan maruz kalma durumu, “Malign Melanom” dediğimiz cilt kanseri hastalığı riskini, özellikle beyaz tenli kişilerde belirgin şekilde arttırmaktadır. Ayrıca güneş ışığına maruziyete bağlı olarak deride “büller” dediğimiz şişlikler, kızarıklıklar, su dolu cilt kabarcıkları oluşabilir. Bu cilt lezyonları da enfeksiyon kapmaya yatkındır ve kontrol altında olmaları gerekir.

YANIKLARA YOĞURT VEYA DİŞ MACUNU SÜRMEYİN!
Halk arasında yaygın olarak bilinenin aksine, yanık bölgeye yoğurt veya diş macunu sürmek enfeksiyon riskini artırmaktadır. Güneş yanığını ilk tespit ettiğinizde öncelikle yanık bölgeye, temizliğinden emin olduğunuz bir soğuk kompres uygulanmalıdır. Daha sonra hekiminizin önereceği, yanığın acısını azaltacak anestezik kremler ve hassaslaşan bölgenin enfeksiyon kapmasını önleyecek kremler karıştırılarak sürülebilir.

ÇOCUKLAR DOĞRUDAN VE UZUN SÜRE GÜNEŞİN ALTINDA KALMAMALI!
Şiddetli güneş ışınları özellikle çocuklar için tehlike yaratmaktadır. Bu ışınların yol açabileceği olumsuzluklar ve çözüm önerileri şöyledir: “Çocukların, yaz aylarında ve özellikle güneşin dik açıyla vurduğu saatlerde güneş ışınlarına maruz kalmamasını sağlamak gereklidir. Açık havada yapılacak aktiviteler için en uygunu sabah saatleridir. Özellikle 1 yaşın altındaki çocuklar öğle saatlerinde doğrudan ve uzun süre güneş ışını almamalıdır. Tüm bunların yanı sıra çocuklar için en büyük riski oluşturan durum, su ve mineral eksikliğidir. ‘Dehidratasyon’ olarak tanımlanan bu durum ısıya bağlı olarak gelişmektedir. Hayati tehlike riski taşıyan ‘dehidratasyona’ yol açmamak için güneşte kalan çocukların yeterli miktarda sıvı almaları sağlanmalıdır. Ciltte oluşabilecek yanıklar için ise soğuk kompres ve serin ortam yeterlidir. Çocuklarda krem ve pomad kullanımı ise sadece doktor kontrolünde uygulanmalıdır.”

SUSUZLUK VE GÜNEŞ ÇARPMASI TATİLİNİZİ ZEHİR ETMESİN
0-1 yaş aralığındaki bebekler, yaz aylarında ve özellikle öğle saatlerinde kesinlikle güneşe doğrudan maruz kalmamalıdır. Çocukların güneşten verimli bir şekilde faydalanması için sabah saatleri tercih edilebilir.

1 yaşından büyük çocuklar ise güneşin etkin olduğu saatlerde dışarıdaysa mutlaka kenarlı şapka takmalıdır. Deniz kenarında ise yine SPF’si yüksek kremler kullanmalıdır. Çocuğun özellikle 1 saatten fazla doğrudan güneşe maruz kalmamasına da dikkat edilmelidir.

Tüm çocuklarda dikkat edilmesi gereken en büyük risk: Susuzluk ve güneş çarpmasıdır. Ebeveynler bu konuda gerekli önlemleri alarak yaz tatillerini sağlıkla geçirebilirler.

SAĞLIĞIN ANAHTARI: YETERLİ MİKTARDA SU İÇİN!
Yetişkinlerde ve çocuklarda, vücutta meydana gelen su kaybını engellemek için yeterli miktarda su içilmesi ciddi önem taşımaktadır. Yaz aylarında ve özellikle “güneş yanığı” durumlarında su tüketiminin önem düzeyi artmaktadır.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.