Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YUMURTAYI DOĞRU TÜKETİN!

YUMURTAYI DOĞRU TÜKETİN!

İçeriğindeki yüksek kolesterol nedeniyle kalp hastalarının, yumurta yemesinin sağlıkları için iyi olmadığı yönünde yaygın bir kanaat bulunuyor. Ancak yapılan son araştırmalar gösteriyor ki, gıdaların içindeki kolesterol miktarlarının kan kolesterol düzeylerine etkisi yüksek olmuyor.


Bir dönem kolesterolün sorumlusu olarak da görülen yumurta, ölçülü tüketildiğinde kalbe zarar vermiyor. Üstelik kalbi koruyucu nitelikte olan birçok vitamin, folik asit ve mikrobesleyicileri içeriyor. İç Hastalıkları ve Kardiyoloj Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, yumurta tüketimi ve kalp sağlığına ilişkin bazı noktalara dikkat çekiyor.
Kolesterolü asıl yükselten gıdaların içindeki doymuş ve trans yağlar ile gıdanın şeker- nişasta içeriğidir.

Yumurta sarısının yüksek miktarda (yumurta başına ortalama 212 mg) kolesterol içerir. Ancak bu kolesterol, kan kolesterolünü son derece sınırlı ölçüde etkiler. Şöyle ki:
"Yumurtada kolesterol dışında yüksek miktarda protein (yumurta başına 6 gr) ve hepsi de kalp hastalığından koruyucu nitelikte olan B2, B12 ve D vitaminleri ile folik asit ve daha başka pek çok mikrobesleyici de bulunur. Söz konusu mikrobesleyicilerin arasında hafızayı koruyucu etki eden kolin ile görme kaybını engelleyici etki gösteren lutein ve sıralanabilir."

GÜNDE 1 YUMURTA TÜKETEBİLİRSİNİZ!
Sağlıklı bireylerin günde 1 adet yumurta tüketmesinde sakıncası yok! Şeker hastaları için ise günde 1 yumurta çok hafif de olsa riski artırabilir. Diyabeti olanların veya kalp krizi geçirmiş olanların daha çok yumurta beyazı yemeleri, yumurta sarısını ise haftada 3 defadan daha fazla tüketmemeleri önerilir.

Ancak yumurtanın zararının olmaması, sucuklu yumurtanın veya 3 yumurtalı omletlerin faydalı olduğu sonucunu çıkarmaz. Yumurtanın ayrıca kek, pasta ve daha pek çok gıda da kullanıldığını hatırlamalı, tüketimi de ona göre ayarlamalıyız.

HAŞLAMAYI TERCİH EDİN
Yumurtanın pişirilme şekli de önemlidir. Yumurtanın yağda pişirilmemesini, haşlama ya da suda pişirmenin tercih edilmesi gerekir. Sonuçta yumurta da dikkatli tüketildiği takdirde yararlı bir gıda maddesidir. Tüm gıdalarda söz konusu olduğu şekilde bilinçli ve ölçülü tüketimi en iyisidir.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.