Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DÖKÜLEN SAÇLARINIZIN SORUMLUSU BİOTİN EKSİKLİĞİ OLABİLİR

DÖKÜLEN SAÇLARINIZIN SORUMLUSU BİOTİN EKSİKLİĞİ OLABİLİR

Saçlarınız dökülüyor, kırılıyor ve mat görünüyorsa, tırnaklarınız kırılıyor ve burnunuzun etrafında egzama oluyorsa nedeni biotin vitamini eksikliği olabilir! Özellikle aşırı çiğ yumurta yiyenleri ve sigara içenleri tehdit eden biotin eksikliğine karşı bol bol süt içmek; karaciğer, ceviz, tahıl, soya fasulyesi ve yumurta tüketmek öneriliyor.


Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan; eksikliğinde saç ve tırnaklarda ciddi sağlık sorunlarına neden olan biotin vitaminin önemini ve etkilerini anlattı:

•    Cilt sağlığı için gerekli bir vitamin olan biotin (Vitamin H); yağ ve karbonhidrat metabolizmasında rol oynayan, suda eriyen bir vitamindir. Birçok saç ve deri kozmetik ürünlerinin içerisinde bulunur. Biotin; B7 vitamini olarak da bilinir. Gıdalar yoluyla alınabileceği gibi bağırsak bakterileri de vücudumuza gerekli olan biotini sağlamaktadır.

•    Biotinin bu kadar popüler olmasının nedeni, saç ve tırnaklara kazandırmış olduğu olumlu etkidir. Karbonhidrat, protein metabolizmasında ve diğer vitaminlerin kullanımında gereklidir. Birçok enzimin yapısına girer. Bu enzimler, gıdaların vücuda yararlı hale getirilmesini sağlarlar. Saç dökülmesini ve beyazlamasını yavaşlatır. Cilt sağlığı için gereklidir. Birçok saç ve deri için kozmetik ürünlerde biotin katkısı vardır. Biotin eksikliği, saç dökülmesi ve kalite kaybına yol açabilir. Saç kaybı, biotin eksikliğinde görülen bir bulgudur.

BEBEĞİNİZİN SAÇLARINI TAKİP EDİN
•    Biotin eksikliği doğumsal olabilir ya da sonradan gelişebilir. Doğumsal biotin eksikliği genetik kökenlidir. Vücutta bulunan biotinin geri kazanılmasında olan bir bozukluk söz konusudur. Diyetle alınan biotinden vücut faydalanamaz. Bulgular, doğum sonrası ilk aylarda başlar. Bebeklerde saç dökülmesi, saçlarda kırılganlık, tırnaklarda soyulma, ekzematöz bulgular bulunurken; ileriki haftalarda nörolojik bozukluklar buna eklenir. Yeni doğanlarda eksiklik tespit edilip tedavinin hemen başlanması gerekir. Tedaviye geç başlanması yakınmaların kalıcı olmasına neden olabilir.

•    Erişkinlerde görülen biotin eksikliği çok sayıda nedenle gelişebilir. Çiğ yumurta tüketilmesi biotin eksikliğinin en önemli nedenidir. Çiğ yumurtada bulunan bir madde biotinin emilimini bozar. Yanık hastaları, epilepsi ilaçları kullanan hastalar, gebeler, uzun süreli antibiyotik tedavisi alan kişiler, yoğun alkol tüketenler ve lohusalar biotin eksikliği açısından riskli kişilerdir. Yapılan çalışmalarda yoğun sigara içen kadınlarda biotin yıkımının arttığı saptanmıştır.

BİR DAMLA KANLA BİOTİN TESTİ
•    Biotin eksikliği düşünülen bir vakada, klinik bulgular önceliklidir. Hekim, hastanın şikâyetleri doğrultusunda biotin eksikliğinden şüphelenmelidir. Biotin eksikliği tanısını koymanın en etkili yolu kandan yapılan biotin testidir. Kandaki biotin değeri ölçümü, eksikliği doğrular. Biotin testi, laboratuarda az miktarda alınan kandan Vitamin H değerinin ölçümüdür. Eksikliğin derecesi test sonucunda tespit edilir. Eksiklik hafif, orta şiddet ya da şiddetli olarak raporlanır. Eksikliğin derecesine göre tedavinin dozu ve süresi düzenlenir.

•    Çocukluk çağı biotin eksikliklerinde enzim düzeylerine bakılır. Enzim eksikliğinden kaynaklanan biotin eksikliklerinde tedaviye hemen başlanmalıdır. Tedaviye yüksek doz biotin ile başlanılmalı, biotin değeri normale dönünce doz düşürülmelidir. Erişkinlerde olan biotin eksikliklerinde ise öncelikle biotin eksikliğine neden olan sebep varsa o ortadan kaldırılmalıdır. Daha sonrada medikal tedavi başlanır.

ERKEN TEŞHİS, ETKİLİ TEDAVİ
•    Biotin tabletleri, tedavi edicidir. Tedaviye yüksek dozlarla başlanmalı, kandaki biotin değeri normale dönene kadar tedavi devam ettirilmelidir. Tedaviden alınacak yanıtın hemen olmayacağı hastalara bildirilmelidir. Yakınmalar genellikle 3-5 hafta sonra azalmaya başlar, 3-4 ay gibi sürede de ortadan kalkar. Lohusalık döneminde biotin tabletleri kullanılabilir. Alınacak biotin dozu hastanın yaşı, eksikliğin derecesine göre değişir. Biotin tedavisi vücudun diğer kıl köklerine etki edip tüylenmeye neden olmaz. Hastaların bu konudaki endişeleri ortadan kaldırılmalıdır.

•    Düzensiz beslenen ve biotin metabolizmasındaki sorundan dolayı ihtiyacın fazla olduğu kişiler aralıklı olarak takip edilmelidir. Biotin eksikliği daha çok dermatoloji ve pediatri hekimlerinin karşılaştığı bir durumdur. Teşhisinin erken konulup tedavinin çabuk başlanması yakınmaların çabuk ortadan kalkmasına neden olur.

BU BELİRTİLER VARSA BİOTİN VİTAMİNİNİZ EKSİK OLABİLİR!
•    Biotin eksikliği; cilt, saç, tırnak, sinir sistemi ve bağırsaklar üzerinde kendini gösterir. En sık dermatolojik bulgular görülür.
•    Saç dökülmesi, saçlarda mat görüntü, kırılma ve ekzematöz yakınmalar biotin eksikliğini düşündüren önemli dermatolojik şikayetlerdir.
•    Saçlarda kalite kaybına yol açar. Saçlar hacimsiz görünür.
•    Tırnaklarda kırılmalar, soyulmalar görülür.
•    Yüzde, özellikle ağız çevresinde ve burun çevresinde ekzematöz bulgular gelişir.
•    Ellerde ayaklarda uyuşmalar, kas ağrıları, mide bulantısı ve iştahsızlık yakınmaları ise çocukluk çağında görülen doğumsal kökenli biotin eksikliklerinde görülen bulgulardır.


BİOTİN EKSİKLİĞİNE KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN
•    ÇİĞ YUMURTAYI UNUTUN: Çiğ yumurta tüketimi olmamalıdır.
•    ANTİBİYOTİĞE DİKKAT: Yoğun antibiyotik kullanımı varsa ya antibiyotik değiştirilmeli ya da antibiyotik tedavisi ile birlikte biotin tedavisi başlanmalıdır.
•    EPİLEPSİ İLAÇLARINA TAKVİYE: Epilepsi tedavisi alan kişiler ya ilaçlarında değişiklik yapmamalılar ya da ilaçlarına ilaveten biotin takviyesi almalıdırlar.
•    BESLENMENİZİ DÜZENLEYİN: Kişiler beslenme alışkanlıklarını biotin bakımından yoğun olan gıdalara yönelmelidirler.
•    KARACİĞER VE CEVİZ YİYİN: Süt, karaciğer, ceviz, tahıllar, soya fasulyesi ve yumurta; biotin bakımından yoğun olan gıdalardır.
•    FAZLA TÜTTÜRMEYİN: Yoğun sigara içenler sigarayı azaltmalıdır.
•    BİOTİNLİ ÜRÜN KULLANIN: Kullandığınız kozmetik ürünlerde biotin katkılı olmasına özen gösterin. Birçok saç ve deri için kozmetik ürünlerde biotin katkısı vardır.

AŞIRI ÇİĞ YUMURTA YİYENLER KANDAKİ BİOTİNİNİZE BAKTIRIN!
Biotin eksikliğinin tanısında kullanılan biotin testinin gerekli olduğu durumlar:
•    Saç dökülmeleri
•    Alkolizm
•    Büyüme gelişme geriliği olan bebekler
•    Ailede biotin eksikliği hikayesi olan kişiler
•    Aşırı çiğ yumurta yiyenler

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.