Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KOLA VE HAVUÇ YAĞI İLE GÜNEŞLENMEYİN!

KOLA VE HAVUÇ YAĞI İLE GÜNEŞLENMEYİN!

Yaz günlerinin vazgeçilmezi olan bronz bir tene sahip olmak isterken sağlığınızdan olabilirsiniz. Özellikle aşırı güneşlenerek ve fazla bronzlaşmak için havuç yağı ve kola gibi maddeler kullarak kansere davetiye çıkaran kişilerin sayısı oldukça fazla. Uzmanlar bronz bir tene sahip olmaya çalışırken, sağlığınızı hiçe saymamanız konusunda uyarıyor.


Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı’nda görevli Doç. Dr. Mualla Polat, bronzlaşmak için cilde sürülen kola ve havuç yağının kansere davetiye çıkarttığını belirtti.

Bronzlaşmak için cilde sürülen kola ve havuç yağı kansere zemin oluşturabilir. Bronzlaşma, melanin dediğimiz deriye rengini veren maddedeki artıştır. Melanin güneş ışınlarından derimizi korur. Ama bunun “İlk gün yanayım, diğer gün nasıl olsa koyulaşırım” düşüncesi ile olmaması gerekir. Çünkü akut yanmalar sonrasında deri kanseri oluşabilir.

SOLARYUM DA TEHLİKELİ
Solaryum da doğru değil. Solaryuma giren bir kişi hangi dalga boyunda güneş ışığı aldığını bilmiyor. Bu da birçok riski ortaya çıkartıyor. Solaryum hem yüksek dozda, hem de uygunsuz zamanlarda güneşlenmek anlamına geliyor.

Normal hava koşullarında bile güneşten korunmak için “gün perdesi” dediğimiz güneş koruyucularının kullanılması gerekiyor. Öğlen güneş ışınları dik geldiği için ciltte daha çok hasar bırakabiliyor. Bu saatlerde olabildiğince güneşten korunmalı. Dışarıya çıkarken şapka, gözlük ve güneş kremi kullanılmalı. Özellikle beyaz tenliler daha yüksek koruyucularla kendilerini güneş ışınlarından korumalı. Öğle saatinden akşama kadar güneşlenmek gibi yanlış bir düşünceye kapılmamalı. Güneşlenmek için sabah 10.30’a kadar ve öğleden sonra da 16.00’dan sonrası tercih edilmeli.

GÜNEŞ, BEYAZ TENLİLER İÇİN BÜYÜK RİSK
Beyaz tenlilerde uzun süreli güneş kızarıklık, ağrı ve daha ileri boyutta su toplamaları oluşturabilir. Güneş yanıkları kişinin cildinde kalıcı hasar da bırakabilir. Biriken güneş hasarı sonrasında bir takım deri kanserlerinin oluşmasında risk oluşturur. Bu risk beyaz tenlilerde, her güneşe çıktığında kızaran, yanan insanlarda daha da büyük tehlike arz ediyor. “Denize girip yüzüyorum, suyun altındayım güneşten zarar görmem” düşüncesi de son derece yanlış. Güneş ışınlarının deniz seviyesinden 2 metre aşağıya kadar inebildiğini biliyoruz. Dipte yüzmüyorsa, yüzerken bile güneş koruyucusu olması lazım. Beyaz tenlilerin önlem olarak tişört giyerek yüzmeleri bile yeterli değil. Islak kumaşın güneş ışınlarını geçirdiği biliniyor. Sudan çıkar çıkmaz kuru tişörtün giyilerek gölgede kalınması, açıkta kalan vücut alanlarına güneş koruyucu sürmeleri lazım.

DİŞ MACUNU VE YOĞURT BÜYÜK HATA
Zaman zaman yanıklara yoğurt sürülüyor. Yoğurdun sadece soğuk etkisi var. Öyle bir durumda kişinin serin ve gölgeli bir yere geçmesi lazım. Cildi çok yanan bir kişiye derinin yenilenmesini sağlayan kremlerin verilmesi doğru olur. Ayrıca yanıklarda diş macunu kullanılıyor. Bu büyük bir yanlıştır. Mentolün yara iyileşmesine bir etkisi yoktur. Yanma etkisini sonlandırmaz, hastayı da doğru tedavi almaktan alıkoyar.


 

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.