Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KISIRLIK HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

KISIRLIK HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Günlük yaşam alışkanlıkları doğurganlığı nasıl etkiliyor? Dar kot pantolon giymek, dizüstü bilgisayar kullanmak, cep telefonları, doğum kontrol hapları, kas geliştirici ilaçlar, antidepresanlar ve aşırı sıcak banyo kısırlığa yol açar mı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aydın Arıcı, birçok kişinin merak ettiği bu soruların cevabını verdi.


DAR PANTOLON GİYMEK
Bu doğru fakat fazla abartılacak bir konu değildir. Çok dar kot giyilmesi erkeklerde testisin vücuda daha çok yapışması ve ısısının artmasına neden olur. Bu da sperm durumunu biraz etkileyebilir, ama bunun ciddi boyutlarda olduğunu düşünmek doğru değildir. Böyle bir durum ancak sınırda sperm sayısı olan kişileri etkileyebilir.

DİZÜSTÜ BİLGİSAYARLAR
Bu durum dizüstü bilgisayar kullanım süresiyle alakalıdır. Bütün gününü diz üstü bilgisayarla geçiren ve testis bölgesi bu nedenle sürekli sıcak kalan kişilerde üreme fonksiyonları olumsuz etkilenir.

CEP TELEFONLARI
Tüm cihazların birarada zararlarının olacağı aşikar. Dolayısıyla, bu aletlerin mümkün olduğunca vücuda yakın tutulmaması gerekir. Diğer taraftan şu ana kadar cep telefonlarının üreme fonksiyonlarını etkilediğine dair kanıtlanmış bir bilgi bulunmuyor.


DOĞUM KONTROL HAPLARI

Doğum kontrol haplarının doğurganlığı olumsuz yönde etkilediğine dair kanıtlanan bir çalışma yok.

KAS GELİŞTİRİCİ İLAÇLAR
Vücudunu geliştiren, daha fazla kas yapmak isteyen erkeklerin kullandığı bazı ilaçlar kasları geliştirirken, sperm fonksiyonunu hemen hemen sıfıra indirir.

ANTİDEPRESANLAR
Depresyon cinsel fonksiyonları olumsuz etkileyen öne önemli etkendir. Erkekte iktidarsızlık, kadında cinsel isteksizlik olabilir. Bu gibi durumlarda antidepresanların faydası vardır. Ancak çok yüksek dozda kullanıldığında cinsel fonksiyonu olumsuz yönde etkileyebilir. Tedavide ialaçların dozunda kullanılması ve iyi takip edilmesi gerekir.

AŞIRI KİLO YA DA ZAYIFLIK
Kilo hem testisleri hem de yumurtalıkları olumsuz yönde etkiler. Aşırı kilo kadınların düzensiz yumurtlamasına, aşırı zayıflık da hiç yumurtlamamaya neden olur. Dolayısıyla, en doğrusu ideal vücut ölçülerinde olmaktır.

KİSTLER
İçi kan dolu olması nedeniyle çikolata kisti olarak adlandırdığımız, sızı ve yapışıklıklara neden olan kistler tüplerin tıkanmasına ve kısırlığa neden olabilir. Su kistleri ise genellikle kısırlık sebebi değildir.

ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YAPILAN AŞILAR
Şu ana kadar hiçbir aşının kısırlığa yol açtığı kanıtlanmadı. Bazı aşıların yan etkileri olabilir, ancak tetanozdan tutun da, difteri veya kabakulak aşısına kadar çocukluk döneminde tüm aşıların mutlaka yapılması gerekir.

AŞIRI SICAK BANYO
Çok sıcak banyo, testislerin fazla ısınmasına neden olur. Çok sıcak hamamlar, jakuziler ya da testis ısısını artıracak yol şoförlüğü, fırıncılık, ocakçılık gibi bazı meslekler kısırlıkta etkili olabilir.

 

 

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.