Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

Kadınlara önemli uyarı:
RAHİMDEKİ URLAR İLAÇLA YOK EDİLEMEZ!

RAHİMDEKİ URLAR İLAÇLA YOK EDİLEMEZ!

Rahimde görülen iyi huylu kitlelere “miyom” adı veriliyor. Miyomlar doğurganlık çağındaki her 4 kadından birinde görülüyor. Rahmin birçok bölgesine yerleşebiliyor. Miyomu bulunan kadınların, hekimlere en sık sordukları soruların başında bu iyi huylu urların ilaçla yok edilip edilemeyeceğine ilişkin oluyor.


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, “Miyom ilaçla küçültülemez ve yok edilemez. Tek tedavisi cerrahidir. Miyom tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar miyomların sadece büzüşüp küçülmesini sağlayarak damarlanmasına engel olabilir” diyor.

Önceden ilaç verilerek küçültülen ve damarlanması önlenen miyomların cerrahi operasyonu kolaylaştırdığını, ancak, “Bir ilaç içeyim miyomlarımdan kurtulayım” şeklindeki bir yaklaşımın gerçek olmadığını belirtiyor.

MİYOMUN BELİRTİLERİ:
- Adet kanamasının fazla ve sık olması.
- Alt karın bölgesinde ağrılar görülmesi.
- Çok sık idrara çıkmak.
- Alt karın bölgesinde baskı hissi.
- Kabızlık ve gaz sorunu görülmesi.

BÜYÜK VE KANAMAYA NEDEN OLAN MİYOMLAR ALINIYOR
Miyomlar yol açtığı belirtilere göre ameliyat edilmeli. Miyom eğer büyükse, ciddi baskı ve şiddetli kanamalar varsa ameliyat ediliyor. Rahmin iç boşluğunda yerleşen miyomlar var. Adetle dökülen endometrium tabakasına komşu myomları da ameliyat ediyoruz. Rahim tabakasında olduğundan, rahim iç zarına baskı yaptığından ciddi kanama oluyor, kısırlığa neden olabiliyor. Günümüzde pek çok miyom karın hiç açılmadan göbek çukurundan girilerek yani laporoskopik yöntem ile ameliyat ediliyor.

KADINLARI KISIR BIRAKABİLİYOR!
Rahim içi miyomlar kısırlık nedeni olabiliyor. Diğerlerinin kısırlık nedeni olma ihtimali yüzde 10-20 arasında bulunuyor. Miyom ameliyatından önce daha basit yöntemlerle hastanın hamile kalmasına yardımcı olmak gerekiyor. Bebeğin yuvalandığı bölgenin şeklini bozuyorsa çıkarmak lazım. Miyomlar genel anlamda kısırlığın tek başına sebebi değil. Rahim içinde yerleşen küçük ama çok belirti veren, bebeğin yerleşeceği bölgedekiler çıkarılıyor.

VAJİNADAN DA GİREREK ÇIKARILABİLİYOR
Rahim iç tabakasında yerleşen miyomların cerrahisinde, “Histeroskopi Yöntemi” uygulanıyor. Hiç karnı açmadan vajinal yoldan rahme girilerek myom ekranda görülerek çıkarılıyor. Hasta aynı gün evine gidebiliyor.

Bazı miyomlar rahmin dışında bulunuyor, rahim kas tabakası ile ilişkisi olmayanların ameliyat edilmesi ise gerekmiyor. Miyomların tedavisinde belirtilere ve hastanın durumuna göre karar veriliyor.

 

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.