Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAVUZLAR HASTA EDİYOR!

HAVUZLAR HASTA EDİYOR!

Serinlemek ve eğlenmek amacıyla gittiğimiz havuzların temizlik kurallarına uyulmadığı zaman çeşitli enfeksiyonlara da davetiye çıkaracağını biliyor musunuz? Uzmanlar uyarıyor; “Klor kokmayan havuza girmeyin!”


Sağlık koşulları iyi olmayan havuzların özellikle gözde konjonktuvit, kulakta dış kulak yolu iltihabı, burunda rinit, sindirim siteminde gastroenterit, hepatit A, idrar yolunda üretrit, sistit ve ciltte de çeşitli enfeksiyonlara neden olabiliyor.

Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, havuzların temizliğinin günlük yaşamda kullanılan diğer alanların temizliğine göre çok daha önemli olduğuna dikkat çekti ve havuzların saçtığı tehlikelere karşı uyardı.

Sağlık koşulları iyi olmayan havuzlar kullananlar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Herkesin kullanımına açık olan havuzlar, temizliğine dikkat edilmez ise, çeşitli mikroplarla kirlenir. Bu mikroplar gözde konjonktuvit, kulakta dış kulak yolu iltihabı, burunda rinit, sindirim siteminde gastroenterit, hepatit A, idrar yolunda üretrit, sistit ve ciltte çeşitli enfeksiyonlara neden olur.

KLOR KOKMAYAN HAVUZA GİRMEYİN
Gerek göz iltihapları ve gerekse diğer enfeksiyonlar açısından, temiz olduğundan emin olunmayan ve suyu klor kokmayan havuzlara girilmemesi gerekir. Havuzun temizliğinden kasıt; yalnızca suyun veya havuzun temiz olması değil; aynı zamanda havuz çevresinin de temizliğidir. Özellikle tuvalet ve duş alanlarının, varsa sauna ve benzeri alanların, soyunma dolaplarının, şezlong ve benzeri kullanılan diğer malzemelerin temizliği çok önemlidir. Havuzu kullanan kişilerin havlu, bone, gözlük ve benzeri kişisel eşyalarının temizliği, beden temizliği özellikle tuvalet kullandıktan sonra ürogenital bölge ve ellerin temizliğinin iyi yapılması ve havuz kullanma kurallarına dikkatle uymaları diğer önemli bir konudur.

HAVUZ ENFEKSİYONLARINDAN KORUNMAK İÇİN...
- Havuzun büyüklüğü kullanan kişi sayısına uygun olmalıdır. Her havuzun bir kapasitesi vardır. Kapasitenin üzerinde kişi tarafından kullanılır ise suyu mikroplarla kirlenir ve enfeksiyon riski artar. Mikroplar klorda hemen ölmezler, bu nedenle çok kalabalık olan, su devri yeterli olmayan, yeterince klorlanmayan havuzlardan uzak durmak gerekir.
- Havuz suyunun içilebilir kalitede ve berrak olması gerekir. Buna rağmen, havuz suyunun yutulmaması gerekir.
- Havuz suyuna zaman zaman bakteriyolojik analizler yapılmalıdır. Suyunun klorlanması çok önemlidir. Uygun bir şekilde klorlanmalı, klor miktarı ne az ne de çok olmalıdır.
- Havuz suyunun sıcaklığı 27 dereceyi geçmemeli, havanın sıcaklığı ile suyun sıcaklığı arasında fazla fark olmamalıdır.
- Havuza girerken kesinlikle duş alınmalı ve ayaklar antiseptik eriyiklerden geçirilmelidir. Çıktıktan sonra mutlaka tekrar duş alınmalıdır.
- Göz enfeksiyonlarına ve başta klor olmak üzere sudaki gözü tahriş eden maddelere karşı, deniz gözlüğü veya maske kullanılması yerinde olur. Aynı şekilde kulak enfeksiyonlarına karşı, kulak tıkaçları kullanılabilir. Ancak bu malzemelerin, içeri su almaması ve kendisinin temiz olması, kesinlikle ortak kullanılmaması gerekir. Aksi takdirde daha zararlı olurlar.
- Lensle havuza girmek doğru değildir. Kontak lensle suya girmek, gözün iltihaplanma şansını arttırır. Ayrıca lensler suda kolayca gözden çıkabilir ve kaybolabilir. Yüzme sırasında kontakt lensler mutlaka çıkarılmalıdır.
- Ciltte sıyrığı, kesiği, mantarı ve diğer enfeksiyonları olan kişiler, göz-burun-kulak enfeksiyonu olan kişiler, ishal olan kişiler, bu durumları iyileşinceye ya da geçinceye kadar havuza girmemelidir. Aksi takdirde enfeksiyonlarının iyileşmesi zaman alır.
- Küçük çocuklar hem tuvalet temizliğine hem de havuz temizliğine yeterince dikkat etmezler. Bu nedenle havuz suyunu kirletmek açısından risk teşkil ederler. Bunlar her iki konuda da uyarılmalıdır. Özellikle ishal varsa kesinlikle havuza girilmemelidir.

 

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.