Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

MENOPOZDAN KORKMA, ÇARESİ VAR!

MENOPOZDAN KORKMA, ÇARESİ VAR!

Menopozla birlikte ortaya çıkan saçlarda kuruma, tırnak kırılmaları, ciltte kırışlık ve incelme gibi problemler için "hormon yerine koyma" tedavisi uygulanıyor. Bu yeni yöntemin menepoz sorunlarını nasıl tedavi ettiğini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu anlatıyor.


Her kadının bir gün tanışacağı yeni bir dönemin habercisi olan menopozu, pek çok kadın “zorlu bir süreç” olarak görür, ancak gerekli tedavi ve desteğin sağlanması halinde bu sorun olmaktan çıkar.

 Menopoz döneminde başvurulması gereken en önemli tedavilerden biri, “Hormon Yerine Koyma Tedavisi (HRT)”. Menopoz döneminde vücutta üretimi yavaşlayan östrojen desteği ile menopozun sebep olduğu pek çok sıkıntı bertaraf edilebilir.

CİLDİNİZ ÖSTROJENLE GENÇLEŞSİN
Östrojen hormonu kadın için son derece önemli bir güzellik iksiri. Bu hormonun eksikliğinde birçok sorun ortaya çıkıyor.

 Menopozla birlikte ortaya çıkan saçlarda kuruma, tırnak kırılmaları, ciltte kırışlık ve incelme gibi şikayetlerin üstesinden HRT ile gelinebilir. Kırışıklarla mücadelede en doğal yöntem hormonlardır. Vücuttaki eksik olan hormonu yerine koyarak tedavi sağlanabiliyor.
 HRT tedavisinin, adetin kesilmesinden hemen sonra başlaması gerekiyor. Menopoz belirtileri birçok kadında henüz adet görüyorken kendini gösterebiliyor.
 
SICAK BASMASINA SON
Menopozda en yoğun şikayetlerden biri olan sıcak basmasında HRT'nin etkili oluyor. Bu tedaviyle hastaların yüzde 75'inde iyileşme sağlanıyor.

 Uyku düzensizliği ve depresyon gibi rahatsızlıkları olanlarda da HRT'nin olumlu etkisi görülüyor. HRT tedavisi için hiçbir zaman geç değildir.
 
KEMİK ERİMESİNE DE İYİ GELİYOR
Menopoz dönemindeki en tehlikeli rahatsızlıklardan biri olan osteoporoz, yani kemik erimesi hastalığı HRT ile engellenebiliyor. Kadınlar 40 yaşından sonra her yıl kemik kitlesinin ortalama yüzde 0,5'ini kaybeder. Menopozla birlikte bu kayıp yüzde 4'lere çıkar. Bu kemik kaybının asıl sebebi östrojen eksikliğidir. Menopozla beraber başlanan HRT ile kemik kaybı azaltılır, osteoporoz riski düşürülür. Kemik kaybı sonucu oluşan kalça kırıklarında da yüzde 50'ye yakın bir azalma izlenir.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.