Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KADINLARDA GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ

KADINLARDA GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ

Kadınlarda rastlanan kanser vakalarının yüzde 30-40 kadarı meme, rahim ve yumurtalık gibi genital organlarda meydana geliyor. Jinekolojik kanserler rahim ağzı (serviks), rahim (endometriyum), yumurtalık (över) ile dış genital organ (vulva ve vajen) kanserleri jinekolojik kanserler olarak isimlendiriliyor. Bu kanser tipleri ve alınacak önlemlerle ilgili olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Sait Halil’in görüşlerine yer veriyoruz.


RAHİM AĞZI KANSERİ
Rahim ağzında ortaya çıkan hücresel değişiklikler, kanser aşamasına gelmeden, tespit edilebilmektedir. Bu dönemde, mevcut olan patolojiye rağmen hastaların pek fazla şikayeti bulunmamaktadır. Bunun için cinsel yaşamı başlayan her kadının senede bir defa vajinal smear (akıntı tahlili) yaptırması çoğu kez erken tanı için yeterli olmaktadır. Smear, bir tarama testi olup, şüpheli bir bulgu saptandığında rahim ağzı bölgesinin optik bir yöntemle büyültülerek (kolposkopik inceleme) değerlendirilmesi ve bu alandan patolojik inceleme için doku alınması gerekmektedir. Rahim ağzı kanseri geliştikten sonra en belirgin şikayet, cinsel ilişki sonrası ortaya çıkan kanlı vajinal akıntıdır. Ne yazık ki hastalığın ilerlediği safhalarda belirgin vajinal kanama ve ağrı olmaktadır. Günümüzde rahim ağzı kanserine neden olan HPV’e  karşı geliştirilen aşı koruyucu bir önlem olarak uygulanmaktadır. Aşı için ideal yaş 9-12 yaş arası olup en geç 26 yaşına kadar yapılması önerilmektedir.Ancak ileri yaşlarda da  koruma amaçlı aşı yapılmasında sakınca bulunmamaktadır.

RAHİM KANSERİ
Rahim kanseri ise genellikle 50-60 yaş grubunun hastalığıdır. Şeker hastalarında, doğum yapmamış ve şişman kadınlarda daha sık görülür. Adet düzeninin bozulması veya menopozdan sonraki dönemde olan vajinal kanama en belirgin bulgudur. Jinekolojik muayene ve beraberinde yapılan ultrasonografi rahim kanseri tanısı için yapılması gerekli olan işlemlerdir. Kesin tanı için rahmin içinden doku alarak patolojik inceleme yapmak gereklidir.

YUMURTALIK KANSERİ
Yumurtalık kanseri kadın sağlığını ve yaşamını ciddi olarak tehdit eden, her yaşta görülebilen çok önemli bir hastalıktır. Yumurtalık kanseri, kadın genital organı kanserleri arasında en öldürücü olanıdır. Diğer jinekolojik kanserler ile karşılaştırıldığında, erken dönemdeki yumurtalık kanserleri hemen hemen hiçbir ön belirti vermediği için genellikle çok geç tanı konulabilmektedir. Bu nedenle rutin jinekolojik USG erken tanıda önemlidir.

DIŞ GENİTAL ORGAN KANSERİ
Bu tür kanserler genellikle ileri yaş grubundaki bayanlarda görülür. Bazı virüs hastalıkları veya kronik kaşıntı ile ortaya çıkan hastalıkların zemininde kanser gelişebilir.

VAJİNA KANSERİ
Vajina kanseri, genital bölge kanserleri arasında en az görülen türdür. Anne karnında iken maruz kalınan bir hormon bu kanser riskini arttırır.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Kadınlar genital bölgelerindeki tedaviye dirençli kaşıntı, koyu renkli kokulu akıntı, cinsel beraberlik sonrası kanama, düzensiz adet kanamaları ve menopoz sonrası kanamaları mutlaka dikkate almalılar. Overlerle ilgili problemler özellikle menopoz döneminde belirti vermeyebilir. Düzenli jinekolojik muayene, korunma ve erken tanı da önem taşır.Yılda bir kez yapılan smear testi ve 6 ayda bir gidilen jinekolojik muayene kadınları bu tür hastalıklardan koruyacak veya erken tanı sağlayacaktır.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.