Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAMİLEYKEN BUNLARI YAPMAYIN!

HAMİLEYKEN BUNLARI YAPMAYIN!

Hamilelik, sevinç ve heyecanla birlikte, hayat tarzı ve alışkanlıklarda da ciddi değişiklikler demektir. Anne adayları gebelik süreciyle bir başka duyguya daha kapılır; “Ya bebeğimi kaybedersem!” Bebeğe ya da anneye zararlı olabilecek bazı alışkanlıkları geride bırakmak ve eskiden rahatça yapabildiğiniz faaliyetleri biraz kısıtlamak zorunda kalabilirsiniz. İşte, olası risklere karşı hamilelik döneminde dikkat edilmesi gereken konular...


AĞIR KALDIRMAYIN
Hamile bir kadın vücudunun imkan tanıdığı pek çok işi yapabilir. Ama zor işlerden; ağır yük taşımak vb. gibi kaçınması faydalı olur. Yani; gebelikten önceki yaşam temposunu, gerekliyse bazı kısıtlamalarla sürdürebilir. Alınan kilolar nedeniyle hareket kabiliyeti kendiliğinden sınırlanır. Bu dönemde en sağlıklısı kendini zorlamamaktır.

SÜREKLİ AYAKTA YA DA OTURARAK KALMAYIN
Gebenin sürekli oturarak ya da sürekli ayakta durarak iş yapması sakıncalıdır. Çünkü bacaklardaki kan dolaşımını etkiler. Sürekli oturarak çalışan gebeler, aralıklarla ayağa kalkarak, dolaşmalıdır. Sürekli ayakta durmak gerektiğinde, tek ayağını 10 cm. yükseklikte bir desteğe dayamak ve aralıklarla değiştirmek yararlı olur.

SICAK SU VE SAUNA
Hamilelikte duş almak ya da süngerle yıkanmak, küvete su doldurarak yıkanmaktan daha güvenlidir. Banyo suyu ılık olmalıdır. Sıcak su, sauna ve hamamlar hamileler için tehlikeli olabilir.

TETANOZ VE HEPATİT B DIŞINDAKİ AŞILARA DİKKAT!
Eğer bir sağlık kurumu tarafından takibiniz yapılıyorsa, size 4. aydan itibaren, 2 doz tetanos aşısı önerilecektir. Doğumun steril koşullarda yapılması, tetanoz riskini büyük ölçüde ortadan kaldırır. Ama önlem almanız faydalı olur. Ayrıca aşıyla gelen bağışıklık, doğum sonrasında bebeğiniz için de koruyucu olacaktır.

Hepatit B aşısı için de benzer şeyler söylenebilir. Şu an rutin aşı programında olmamakla birlikte, doğumunuzu genel hastanelerde gerçekleştirmeyi planlıyorsanız, bu aşıyı yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Tetanoz ve Hepatit B haricinde, yapılması planlanan aşılar hakkında mutlaka önceden bilgi alın.

AZ PİŞMİŞ ET VE ÇİĞ YUMURTA TÜKETMEYİN
Uzmanlar; anne adaylarını az pişmiş yumurtadan, deniz ürünlerine kadar pek çok besinden uzak durmaları için uyarıyor. Şöyle ki:
- Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler güvenilir değildir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açan listeria (tehlikeli bir bakteri cinsi) bulunur.
- Az pişmiş yumurta ve pişmemiş yumurta içeren mayonez gibi yiyecekler hamileyken tüketilmemelidir.
- Çiğ ya da az pişmiş et kesinlikle yenmemelidir. Az pişmiş ve çiğ ette toksoplazma riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir.
- Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yenmemelidir. Sushi de hamilelikte tüketilmemelidir.
- Konserve balıkları haftada iki kereden fazla yemeyin. Köpek balığı ve kılıç balığından da uzak durmalısınız. Bu balıklar civa gibi ağır metaller içerebilir ve bunlar da bebeğinizin sinir sistemine zarar verebilir.

UZUN SÜRE GÜNEŞTE KALMAYIN
Kadın cildi hamilelik sırasında daha hassastır ve güneş yanığına karşı daha korumasızdır. Eğer yüzünüzde “cholasma” adı verilen gebelik maskesi oluşmuşsa, yani düzensiz ve koyu renk değişiklikleri varsa bu durumda siz de güneş ışınlarına ve ultraviyoleye karşı aşırı duyarlısınız demektir. Güneş altında uzun süre geçirmeniz hem vücut sıcaklığınızın aşırı artmasına hem de vücudunuzdaki suyun azalmasına (dehidratasyon) neden olabilir. Her iki durum da gebeliğiniz açısından olumsuz etkiler yaratabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı hamileyken uzun süre güneş altında kalmanız önerilmez.

SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURUN
Sigara hamilelikte düşük ve ölü doğuma sebep olduğu gibi çeşitli komplikasyonlar da sigara içen annelerde çok daha sık gözlenir. Bunlar; vajinal kanama, anormal plasenta yerleşimi, plasentanın erken ayrılması, erken kese yırtılması ve erken doğumdur. Ayrıca doğum gerçekleşse bile çocuğun bağışıklık sistemi ve akciğeri ile ilgili ciddi sorunlar da yaşanabilir.

Anne adayı alkol aldığında, bebeğin kan dolaşımına giren alkol miktarı anne kanındaki alkolden fazladır. Alkolü bedenden atmak için gereken süre bebekte annenin iki katıdır. Alkol de bebeğin anne karnındaki gelişimi ve ileriki yaşamı için ciddi tehlike oluşturur. Alkol nörotoksik bir madde olduğundan, gelişmekte olan bebeğin beyin hücrelerinin gelişimini engeller ve hamilelikte kesinlikle uzak durmak gerekir.

TOPUKLU AYAKKABI VE STRECH KIYAFETLER GİYMEYİN
Hamileliğin özellikle ilerleyen aylarında topuklu ayakkabı ve strech kıyafetlerin giyilmesinden kaçınılması gerekir. Bu tür kıyafetler yaz aylarında bunaltıcı ve anne adayını fiziksel olarak zorlayıcı olur.

STRES
Hamilelikle birlikte gelen stres normal boyutlarda tutulursa zararlı değildir. Ancak uzun süre ve ciddi strese mağruz kalmış hamilelerde yüksek tansiyondan anksiyete bozukluğuna kadar birçok rahatsızlık meydana gelmekte ve bu da dolaylı yoldan bebeği etkilemektedir. Ayrıca yapılan araştırmalar, stresin çocuğun zeka seviyesini de etkilediğini ortaya koyuyor.

 

HER BİTKİ ÇAYINI İÇMEYİN
Belli başlı bazı bitkisel çayların içinde bulunan etken maddeler özellikle çocuklarda ve hamile kadınlarda sorunlara neden olabilir. Çeşitli bitki çayları, örneğin adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu çayı gibi çaylar sıkça tüketildiğinde düşük yapma riskini, gebelikte kanama riskini ve rahim kasılmalarını arttırarak erken doğum yapma riskini arttırmaktadır.  Fesleğen, biberiye, lavanta, yaban mersini, sarı kanturon, melisa yaprağı, kediotu, oğul otu, aloe vera, karahindiba bunlara örnek verilebilir. Bu sayılan bitki çaylarının ortak özelliği gebelik döneminde kullanıldıklarında erken doğum, gebelikte kanama ve düşük riskini arttırma olasılıklarının bulunması ve bu nedenle kesinlikle kullanılmaması gerektiğidir.

DİYET ÜRÜNLER VE TATLANDIRICILARA VEDA EDİN
Diyet içecek ve gıdaların içeriğinde ve suni tatlandırıcılarda bulunan aspartam, her ne kadar bebeğe zararlı bir madde olarak görülmese de (gebelikte ilaç kategorisi B, yani kullanımı uygun) tatlandırıcı olarak diğer maddeleri içeren diyet ürünlerden ve mümkünse tüm diyet ürünlerinden tümüyle uzak durmak gerekir.

 

GAZLI VE KAFEİNLİ İÇECEKLERİ TERCİH ETMEYİN
Kolalı içecekler, çay, yeşil çay ve kahve kafein içerikleri nedeniyle günlük kullanımı maksimum iki birim (fincan veya bardak) ile sınırlanmalıdır.

HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.